Zelenszkij: Oroszország terrorizálja éjszakai támadásaival Ukrajnát

Zelenszkij: Oroszország terrorizálja éjszakai támadásaival Ukrajnát

Az ukrán elnök leszögezte, hogy csak az elmúlt éjszaka folyamán 36 orosz drónt lőttek le.

Oroszország folyamatosan terrorizálja Ukrajnát éjszakai támadásaival - jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök az MTI beszámolója szerint leszögezte, hogy csak az elmúlt éjszaka 36 orosz drónt lőttek le.

"Moszkva továbbra is terrorizálja, és 36 drónnal támadta Ukrajnát" - írta az államfő a Telegramon. "Egyik sem érte el a célját" - fűzte hozzá, majd köszönetet mondott az ukrán légvédelemnek a "100 százalékos teljesítményért".

Az ukrán légierő jelezte, hogy az oroszok iráni gyártmányú, Sahíd 136 és 131 típusú, pilóta nélküli légi eszközökkel indítottak támadást északi és déli irányból.

"Az ellenség kétségkívül kulcsfontosságú infrastruktúrákat és katonai létesítményeket vett célba az ország nyugati régióiban"

- olvasható a légierő Telegram-csatornáján.

A kijevi katonai adminisztráció vezetője közölte, hogy a fővárost több hullámban is támadták drónokkal, és

ebben hónapban ez volt a 12. támadás Kijev ellen.

Déli és nyugati ukrán megyék regionális és katonai vezetői is jelezték, hogy a régiókban orosz drónokat lőttek le.

Oroszország május eleje óta fokozta az Ukrajna elleni éjszakai rakéta- és dróntámadásait. Két alkalommal Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákat vetett be, amelyeket nehezebb elfogni. Kijev azt állítja, hogy a háború során először amerikai Patriot légvédelmi rendszerrel sikerült elfognia ezeket a rakétákat, de Oroszország kétségbe vonta ezt.

Volodimir Zelenszkij közlése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta mintegy 1160 iráni gyártmányú drónt vetettek be Ukrajna ellen. Az ukrán elnök felszólította Teheránt, állítsa le a drónok szállítását Oroszországnak.

Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a Donyeck megyei Vuhledar és Marjinka közötti frontszakaszon 2023. május 23-án. (MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)