Zöld Válasz?! Hazaszeretet és környezetvédelem

Az ezeréves örökségünk védelme a nemzeti radikalizmus része.

A nemzeti környezetvédelmi egyesület elnökével, a Jobbik szakpolitikusával, Kepli Lajossal beszélgettünk arról, hogy lehet zöld, ami nemzeti, miért épül le a magyar környezetvédelem, és hogy miért olyan fontos tartalmas, cselekvő és pezsgő közösségeket alkotni? A XXI. század egy izgalmas próba elé állít minket: ha a kormányokra várunk, elbukunk; ha csak önmagunkban bízunk, elbukunk; de ha alulról építkezve összedolgozunk, és ragaszkodunk őseink és unokáink földjéhez, megváltoztathatjuk a világot.

[fb_pages_codes:econation]

Vágjunk a közepébe! Hogyan idomul a zöld gondolat a nemzeti radikalizmushoz?

Régóta hangoztatom, az úgynevezett zöld gondolat nem egy baloldali, liberális eszme. Hiszen a környezet-, természetvédelem egyfajta ragaszkodást feltételez. Ragaszkodást az anyaföldhöz, ami egyenlő a hazaszeretettel. Ez pedig már magában rejti a nemzeti értékrendet.

Itt közbe kell vágnom. Hiszen a jobboldal valamiért idegenkedik attól, hogy felvállaljon zöld programokat, ezzel pedig átengedte ezt a területet a baloldalnak, ami hibának bizonyult. Mi ennek az oka?

A környezetvédelem jellegéből adódóan egy országoktól független, határokon átívelő küzdelem, és mivel csak globálisan lehet értelmezni, és ebből kiindulva elsősorban nem nemzetben gondolkodó, a mi oldalunk nehezen kötötte konkrét politikai programokhoz. Eközben a zöld zászló alatt számos globalista eszme is felütötte a fejét, amelyek nemzeti identitással, de még a jelenlegi társadalmi berendezkedéssel is teljesen ellentétesek. Így történhetett meg, hogy a környezetvédelem egy liberális, megfoghatatlan eszmévé vált, és sokan csak hóbortként tekintenek rá.

Ahol mi most magyarok élünk az nemcsak az őseinké, de az unokáinké is, ezt nem szabad elfelejtenünk. Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy a jövő magyar nemzedékeinek milyen minőségben szeretnénk örökségül hagyni ezt a pótolhatatlan kincset, máris sokkal kézzelfoghatóbbá válik ez a téma. Ha valóban nemzetben gondolkozunk, akkor meg kell őriznünk a megfelelő és optimális életfeltételeket az utódainknak. Erről szól a környezetvédelem.

S mit csinál egy nemzetben gondolkodó párt, ha egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházással szemben környezetvédelmi aggályok merülnek fel?

Válasszuk ketté a kérdést. Nem az a lényeg, hogy ész nélkül tiltakozzunk minden nagy beruházás ellen. Egy nemzeti zöld szervezet politikájában az ország gazdasági, és energetikai szempontjai is szerepet kell, hogy játszanak. Ugyanakkor az is teljesen világos, hogy a fenntarthatatlan, és végül mindent elpusztító profitéhség soha nem kerülhet a nemzeti értékrendünk fölé. S hogy válaszoljak a kérdés másik felére is: nemzetgazdasági szempontból nem lehet kiemelten fontos egy olyan beruházás, amely bármilyen szempontból is veszélyezteti az egészségünk és az utódaink életét.

Az Orbán-kormányok leépítették a magyar környezetvédelmet; emögött is egy politikai ideológiát kell felfedeznünk, vagy egészen másról van szó?

Ha voltak is nemzeti gondolatok a jelenlegi kormányzatban, azokat már teljesen felülírták a háttérben álló érdekkörök igényei. Kiüresedett mindenféle jól hangzó elhivatottság, a végső döntések az Orbán-kormány mögött álló jól és kevésbé jól ismert magánemberek üzleti szempontjainak figyelembevételével születnek meg. Sokan profitáltak abból, hogy szétverték, leépítették az ellenőrző hatóságokat.

A Fidesz-kormányokban egy akadékoskodó államtitkár volt, aki a 2010-es kormányváltás után a megszüntetett önálló környezetvédelmi minisztérium híján, a vidékfejlesztési tárca szabta kereteken belül próbált kiállni valamiféle zöld politika mellett. De ez az államtitkárság is megszűnt 2014-ben. Az is egy szerencsétlen mozzanat, hogy pont az agrártárca alá sorolták a nemzeti erőforrásaink feletti őrködést. A jelenleg is zajló agrárprivatizációnak csúfolt földrablás kiváló példa arra, hogy ellentétes érdekek húzódnak meg a kormány által favorizált nagybirtokrendszer és az élhető vidék lakói között.

Egy önálló környezetvédelemért és természeti erőforrásokért felelős minisztérium megoldás lenne?

Ez önmagában még nem jelent garanciát semmire. Ha holnap létrehoznának egy önálló zöldtárcát, az sem jelentene előrelépést. Az a lényeg, hogy a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok ugyanannyi súllyal jelenjenek meg, mint a befektetők érdekei. Minden minisztérium, minden államtitkárságát át kellene hassa a felelősség, ennyivel tartozunk a jövő generációjának.

Az imént azt mondta, nem elég pusztán egy zöld minisztérium. Ezek szerint nem elég egy ökopárt sem a parlamentben, minden egyes platformnak át kell venni ezt az attitűdöt. Akkor a Jobbik sem lehet kivétel.

A Jobbik a kezdetektől fogva egy ökoszociális nemzetgazdasági modellben hitt és képviselt. Nem vagyunk ökopárt, de politikánknak ugyanúgy része a környezetvédelem, mint a magyarság megmaradásának képviselete a határainkon, Brüsszelben, vagy épp Tiszavasváriban. Az ezeréves örökségünk védelme a nemzeti radikalizmus része. De igaza van, a teremtett világunk védelmét minden pártnak képviselni kellene, egységes elvek mentén, beállítottságtól függetlenül.

Ugyanakkor az kevés, hogyha a parlamenti pártok átesnek egy paradigmaváltáson, a társadalom vajon felkészült arra, hogy a mindennapok kérdésére zöld választ adjon?

Sajnálatos módon az elmúlt évek politikája nem fektetett kellő hangsúlyt a megelőzésre, a tudatosságra. A legtöbben úgy vannak vele, hogy ami a kerítésen túl van, az nem az én dolgom. Pedig mindenki felelős – ez pedig kiemeli az egyén, illetőleg a közösségek szerepét. Továbbra is azt mondom, hogy a környezetünk, az élőhelyünk, az erőforrásaink védelme a hazaszeretet egyfajta megnyilvánulása. Nem valami ellen, hanem valamiért küzdünk. Mindenkinek a saját településén kötelessége fellépnie a környezetromboló beruházások ellen, ezzel párhuzamosan szem előtt tartva a közösség mindenkori szempontjait. Egy nemzeti érzelmű zöld közösség tagjaként elvárható tőlem a felelős gondolkozás, az viszont nem, hogy félrenézzek.

S ebben a folyamatban milyen szerep jut a nemzeti környezetvédelmi egyesületre?

Egy üzenetet szeretnénk eljuttatni: a környezetvédelem nem egy szélsőséges hóbort, a zöld szemléletet minden egyes ember mindenféle párthovatartozástól mentesen be tudja illeszteni a saját életébe. Ugyanakkor ez egy tevőleges, aktív és alulról szerveződő folyamat, lokálpatrióta közösségek megszerveződésére van szükség. A Zöld Válasz Egyesület ezt a hazaszereteten alapuló felelősségérzetet, felelősségvállalást szeretné tudatosítani ez emberekben.

Az aktuális romboló szándékokkal szembeni tiltakozó tevékenységek mellett oktatásra is szükség van. Számos esetben a tudás hiánya volt az oka annak, hogy megszülettek bizonyos döntések. S ez igaz a nagy politikára és az egyes emberek döntésére egyaránt. A Zöld Válasz egy élő, aktív és pezsgő közösséget teremt meg, ahol mindenki megtalálja a szerepét és a feladatát, így képes a zöld üzenettel megszólítani a társadalom minél szélesebb rétegét. Zöld válasszal minden hazafinak, minden XXI. századi tudatos gondolkozónak kell tudnia felelnie, kivált egy olyan világban, ahol globális szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül szüntetnék meg az egészséges, vegyszermentes élelemhez való jogunkat. De a sikerhez arra van szükség, hogy mindenhol öntudatos, hazafias közösségek alakuljanak, akik készek megvédeni az örökségünket. Ez a zöld válasz.