Döbbenetesen kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok

Döbbenetesen kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok

Magyarországon 100 emberből csak 8 fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt, 36 százalék pedig arról számolt be, hogy nem fogyasztja őket naponta - ismertette az Agroinform a European Health Interview Survey kutatási adatait.

Európai összehasonlításban is alacsonynak mondhatóak a magyar számok, mivel a felmérésben részvevők 12 százaléka vallotta magáról azt, hogy az ajánlott 5 vagy több adag szerepel az étrendjében, viszont csak 33 százalék mondta azt, hogy nem eszik minden nap zöldséget és gyümölcsöt. Az EU-tagállamok közül Írországban (33 százaléka), Hollandiában (30 százaléka), Dániában (23 százaléka) és Franciaországban (20 százaléka) kiemelkedő a naponta legalább 5 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

A miniszter szerint idén sem esznek olcsó gyümölcsöt a magyarok

Láthatóan a klímaválsággal nem tud mit kezdeni az Orbán-kormány, de legalább már odáig eljutottak, hogy nem tagadják annak negatív hatásait. S bár tisztában vannak azzal, hogy a magyar társadalom egésze megszívja az előttünk álló éveket, még sem készítik fel a lakosságot arra, hogy védtelenek vagyunk a klímaválsággal, az átalakuló környezetünkkel szemben.

Az alacsony számoknak az lehet az oka, hogy több más alapvető élelmiszer mellett a gyümölcsök és zöldségek ára is brutálisan elszállt az elmúlt időszakban, amely ellen az Orbán-kormány lényegében semmit sem tett.