Zsiday Viktor: akár a GDP 5 százalékát elérő „speciális gazdasági műveletre” is szükség lehet

Zsiday Viktor: akár a GDP 5 százalékát elérő „speciális gazdasági műveletre” is szükség lehet

Megszorításokról terjesztenek rémhíreket libernyák közgazdászok, de mindenkit megnyugtathatok: ilyesmire nem fog sor kerülni Magyarországon, hiszen a NER-ben nincs megszorítás. Amire szükség van, az csupán egy speciális gazdasági művelet (специальная экономическая операция), amely kissé helyrebillenti a költségvetést

- írja legutóbbi blogbejegyzésében Zsiday Viktor.

A szakember szerint nem is a 2022-es év az igazán érdekes, hanem a 2023-as, mert az „izgalmas” tételek, a jegybank és az MVM feltőkésítése is csak ekkor lesz esedékes. 2023-ra körülbelül 4 százalékos költségvetési hiánnyal számoltak eredetileg, azonban a jegybank vesztesége úgy néz ki, hogy meg fogja haladni a GDP 1 százalékát 2022-ben, miközben a gazdaság is jelentősen lassul a várthoz képest, ami bevételkiesést okoz. Ez nagyjából 5,5-6,5 százalék körüli költségvetési hiányt jelent.

Ehhez jön még a rezsicsökkentés terhe is, amely Zsiday szerint gazdaságilag fenntarthatatlan, környezeti szempontból káros, társadalmilag igazságtalan, és az egyik legkevésbé hatékony formája a szegényebbek részére nyújtott szociális segítségnyújtásnak.

Amennyiben a gáz- és áramárak magasak maradnak, akkor 2023-ban ez akár a GDP 2-3 százalékába is kerülhet az államnak. Mindent összevetve így már akár a GDP 8-9-10 százalékát közelítő költségvetési hiány is lehetséges, ami teljesen fenntarthatatlan.

Zsiday szerint amennyiben nincs kiegyezés az EU-val és jelenlegi formájában fenntartjuk a rezsicsökkentést, valamint magasak maradnak az energiaárak, akkor a GDP 5 százalékát elérő „speciális gazdasági művelet”-re lesz szükség. Ez közelíti a Bokros-csomag méretét (a Bokros-csomag idején 1994-ben 8,4 százalék volt a költségvetési hiány, ami 1996-ra 3 százalékra csökkent).

Ha nincs kiegyezés, és ragaszkodunk a rezsicsökkentéshez, akkor – egyéb alternatíva híján – egyre inkább rákerülhetünk az argentin/török útra: folyamatosan gyengülő forint, tartósan magasan ragadó infláció, újabb és újabb értelmetlen és káros árstopok, minden, ami a feltörekvő országokban szokott történni, amikor hirtelen kiderül, hogy minden mellverés ellenére sem találták fel a spanyol (argentin, török, magyar, stb.) viaszt…  

- zárta bejegyzését a szakértő.