Duplájára emelte az MNB vezetőinek a fizetését a Fidesz – Matolcsy ötmilliót vihet haza

A fideszes kormánytöbbség nem sokat vacakolt Matolcsy György és a többi MNB-s vezető fizetésemelésével. Akad olyan, akinek közel négyszeresére emelték az apanázsát. Mindezt az a kormány tette, amely még pár hete a pedagógusok ellen hangolta a közvéleményt azzal az amúgy hamis váddal, hogy azok béremelést követelnek. A törvénymódosításnak köszönhetően a több mint 260 milliárd közpénzzel gazdálkodó Pallas Athéné Alapítványok gazdálkodását már senkinek sincs joga ellenőrizni.

A parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Az intézmény vezetőinek fizetését megduplázta az Országgyűlés, amikor fideszes javaslatra - 118 kormánypárti igen szavazattal, 58 nem ellenében - módosította a jegybanktörvényt.

A mfor.hu összegyűjtötte, hogy forintosítva mennyit jelenthet ez az MNB vezetőinek:

Matolcsy György MNB-elnök: 2,37 millió - 5 millió

Nagy Márton MNB-alelnök: 1,9 millió - 4,5 millió

Gerhardt Ferenc MNB-alelnök: 1,66 millió - 4,5 millió

Windisch László MNB-alelnök: 1,66 millió - 4,5 millió

Monetáris Tanács tagjai: 1,43 millió - 3 millió

Papcsák Ferenc felügyelőbizottsági elnök: 1,2 millió - 3,5 millió

Felügyelőbizottsági tagok: 0,8 millió - 3 millió

Az MNB-vel amúgy nem csak ez a probléma. A Matolcsy György által alapított, és több mint 260 milliárd közpénzzel gazdálkodó Pallas Athéné Alapítványok gazdálkodását már senkinek nincs így joga ellenőrizni.