Ha afrikai vagy, de munkahelyet teremtesz, jöhetsz!

Ugyanakkor a külügy elhatárolódik a letelpedési kötvényektől.

Menczer még "null-nullnál" kijelentette, a letelepedési kötvények értékesítése nem a KKM-hez tartoznak, ettől függetlenül ismertette a magyar kormány álláspontját, amely szerinte mindig is egyértelmű volt:

"különbséget kell tenni olyan emberek között, akik munkahelyeket teremtenek Magyarországon és ilyen szemlélettel érkeznek ide, és olyan emberek százezrei között, akik a törvényeket semmibe véve  határokon átjárva illegálisan érkeznek Magyarországra. A különbség nyilvánvaló".

Mindezt arra a kérdésünkre válaszolta a tárca sajtófőnöke, amelyben a magyar külügy véleményére voltunk kíváncsiak azzal kapcsolatban, hogy az Orbán-kormány afrikai lapokban hirdeti a magyarországi letelepedés előnyeit.

Orbán afrikaiakat hív az országba, és akkor sem mond le, ha elveszti a népszavazást

Az afrikai NewAfrican nevű magazinban jelent meg egy kétoldalas hirdetés, melyben Magyarország letelepedést kínál a fekete kontinens lakói számára. Miközben a kormány milliárdokat költ a bevándorlásellenes kampányra, a háttérben letelepedési kötvényekkel lobbizik világszerte, és tehetősebb migránsok ezreinek ad jogot a magyarországi tartózkodásra.

Az ukrán vendégmunkásokról is érdeklődtünk a KKM-nél, Menczer Tamás válaszában hangsúlyozta, hogy a kormány elsődleges szándéka az, hogy amíg Magyarországon munkanélküliség van, addig a magyar emberek jussanak munkához. Ugyanakkor elismerte, hogy vannak hazánkban betöltetlen álláshelyek is. Ennek érdekében ösztönzi a kormány a cégeket, hogy a mobilitást elősegítsék.

Arra a kérdésünkre, hogy nem tart-e a tárca attól, hogy az Ukrajnából átcsábított munkaerő miatt tovább gyengülhetnek a kárpátaljai magyar közösségek, azt felelte, az Orbán-kormány csak olyan döntést hoz, amelyet a határon túli magyar szervezetekkel előzetesen megbeszélt.

Az ukrán vendégmunkások nem segíthetnek hazánk reménytelen helyzetén

A magasan képzett munkaerő esetében teljesen reménytelen helyzetben van Magyarország - közölte lapunkkal Molnár Balázs, Iránytű Intézet gazdasági elemzője annak kapcsán, hogy a Heti Válasz kiderítette: kész a jogszabályi környezetváltozás ahhoz, hogy hazánk több tízezer ukrán vendégmunkást fogadjon be, telepítsen le.

Rákérdeztünk a szolgáltatásokkal kapcsolatos szabadkereskedelmi egyezményre is. Mint ismert, a TiSA-ról a héten hozott nyilvánosságra adatokat a Greenpeace. Érdeklődésünkre Menczer Tamás csak elvi szinten tudott válaszolni; az Orbán-kormány a szabadkereskedelmi tárgyalásokon a magyar érdekeket képviseli, és az a törekvése, hogy végül a nemzetállamok parlamentjei dönthessenek a megállapodásról.

Arról viszont nem kaptunk információt, hogy ki és miről tárgyal a nevünkben, és arról sem, hogy az egyeztetések hol tartanak.

Ebből elég! Leállítanák a titkos tárgyalásokat: 1,8 milliárd ember életéről döntenének

Ezekben a pillanatokban is zajlik Genfben egy nemzetközi sajtótájékoztató, ahol a Greenpeace Hollandia a szolgáltatáskereskedelmi egyezményről (TiSA) mutat be titkos dokumentumokat. A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis a svájci város ad otthont a TiSA-tárgyalások huszadik fordulójának. Hogy eddig alig, vagy egyáltalán nem hallott erről az egyezményről, annak ugyanaz az oka, hogy most is civilek és a nem a nemzetállamok vezetői tiltakoznak a megállapodás ellen.