Nemcsak a magyaroknak, a cseheknek is nagyon bejönnek az ukrán vendégmunkások

Csehország megerősíti lvovi főkonzulátusát, hogy a képviselet az eddigi havi 400 helyett akár havi 800 ukrán munkakérelmet is el tudjon intézni – ír az MTI a cseh kormány szerdai döntéséről. A vállalkozók és munkaadók szövetségének konföderációja szerint jelenleg mintegy 140 ezer alkalmazottat keresnek a csehországi cégek, miközben ugyanennyi ukrán állampolgár dolgozik már most is hivatalosan Csehországban.

A Bohuslav Sobotka vezette kabinet ezzel a döntéssel reagált a cseh Gazdasági Kamara, valamint az Ipari és Kereskedelmi Kamara hétfői felszólítására, hogy tegye haladéktalanul lehetővé további ukrán vendégmunkások azonnali toborzását és alkalmazását.

"Nem állunk meg az eredetileg ötezresre tervezett kvótánál"

- mondta Jan Mládek ipari és kereskedelmi miniszter újságíróknak a kormányülés után. Megjegyezte: eddig már 3800 ukrán jelentkező van csehországi munkára, tehát az eredeti keretet három hónap alatt megtöltenék. A miniszter szerint megerősítik a belügyminisztérium illetékes osztályát is, amely a csehországi munkát igénylőket ellenőrzi.

Az ukrán munkaerő fokozottabb alkalmazása iránti igény mögött a szakszervezetek szerint nemcsak gazdasági racionalitás van, hanem az is, hogy az ukránok elvállalják azokat a rosszul fizetett munkákat is, amelyeket a csehek már nem, hangsúlyozza az MTI.

Hazánkban is gőzerővel zajlik a toborzás, a kampányról itt olvashat.