Súgtak Rogánék? - a kötvénybizniszből gazdagodó cég előbb létrejött, mint a törvény

Érik a botrány?

Rogán Antal még be sem adta a letelepedésikötvény-programot elindító jogszabály-módosító indítványát, már létrejött a Brit Virgin-szigeteken az egyik ezzel foglalkozó offshore cég – írja az MNO.

Nehéz az igazi tulajdonosok nyomára bukkanni az offshore cégek hálójában, de az interneten fellelhető adatok szerint bizonyítékok lehetnek arra, hogy valakik látták a jövőt, vagy csak nagyon jól értesültek voltak a kormány lépéseit illetően.

A tulajdonosok már a törvénnyel kapcsolatos parlamenti szavazás előtt megalapították a később kötvényprogramban érdekelt cégeket. Sőt! Az egyik már azelőtt megszületett, hogy Rogán beadta volna a módosító indítványt.

Ismeretes, hogy a politikus 2012. október 27-én nyújtotta be ezt, a Brig Virgin-szigeteken viszont valaki pont egy nappal korábban, október 26-án adott be cégjegyzési kérelmet. Ez a vállalkozás a Prime Ally Limited. Ezután pedig megszületett a Star Wealth Global Limited, november elsején pedig az Ace Deal Investments Limited.

Ez a három cég a végső tulajdonosa a kötvényforgalmazási engedélyt kapó, kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) vállalkozásnak – ők a kínai piacon kerültek monopolhelyzetbe a kötvényforgalmazásban. Az eddig értékesített papírok 85%-ának eladása hozzájuk fűződik.

A HSSDF miután megkapta a felhatalmazást, kiszervezte a tevékenységet a Hungary State Special Debt Managementnek. Ezt a céget Hongkongban jegyezték be 2012. december 4-én, azaz három héttel a törvény hatálybalépése – valamint egy héttel a parlamenti végszavazás előtt!

Honnan tudhatták ezeknek az offshore cégeknek a tulajdonosai, hogy Rogán Antal benyújt egy olyan törvénymódosító indítványt, amelyből később nekik több milliárdos hasznuk lesz – és ezt el is fogadja majd a magyar Parlament?