Ahol a helyzet kiszámíthatatlan, fogolyként érzi magát az ember, ott családot sem lehet alapítani

Ahol a helyzet kiszámíthatatlan, fogolyként érzi magát az ember, ott családot sem lehet alapítani

Magyarország választ: Európa vagy Moszkva, avagy a jogállamiság esélyei - ezzel a címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést Brüsszelben kedden. Róna Péter, a Jobbik EP-listavezetője és Gyöngyösi Márton, a konzervatív párt elnöke is részt vett az ECPM rendezvényén.

“Magyarország választ: Európa vagy Moszkva, avagy a jogállamiság esélyei” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést az Európai Keresztény Politikai Mozgalom (ECPM) Brüsszelben kedd este, amelyen Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője, illetve Gyöngyösi Márton, a konzervatív párt elnöke is részt vett. Sok érdekes témát és kérdéskört is boncolgattak.

Róna Péter, a Jobbik EP-listavezetője nagyon fontosnak nevezte az üldözött keresztények ügyét. Szerinte nem kérdés, hogy a magyar kultúrában milyen mélységben van jelen a kereszténység. Beszédében azt boncolgatta, hogy a kereszténység a Nyugati demokráciák alapja.

“Ha nem tudjuk elfogadni, gyakorolni és magunkévá tenni Szent Pál igéjét, akkor nem tudunk demokráciát építeni”

- hangsúlyozta.

Róna szerint Orbán Viktor keresztényellenes

A közgazdászprofesszor szerint amikor a magyar kormány tevékenységét nézzük, akkor az derül ki, hogy

Orbán Viktor egyrészt demokrácia-ellenes, és minden propaganda ellenére keresztényellenes is.

Róna Péter szerint Európa történelmében minden diktátor “pályafutását” azzal kezdte, hogy tagadta az egyén lelkiismeretét, ami mögött az húzódott meg, hogy az egyén nem érdekes, csak a család. És Orbán Viktor is azt mondja, hogy a társadalom legkisebb egysége nem az egyén, hanem a család. Csak ez nem igaz, ez nem keresztény teológia - mondta.

Róna szerint ugyanis bár a család is rendkívül fontos, sok értéket hordoz, de annak nincs lelke, csak az egyénnek van. A családnak továbbá nincs közös lelki üdvössége, mivel az is egyéni.

Az egyén tehát a keresztény vallás alaptétele, az egyénből származik ugyanis az erkölcsi felelősség, ami nélkül nincs demokrácia. Nélküle minden demokrácia-féleség előbb vagy utóbb valamiféle zsarnoksága torkollik.

A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője szerint az, hogy kirúgták a Magyar Péter rendezvényén Balog Zoltánt kritizáló Tarr Zoltán református lelkészt, az minden keresztény tanításnak ellene megy.

Magyarország egy olyan egyirányú híd, amelyen Nyugatról senki nem akar közlekedni Kelet felé

Arra a felvetésre, mely szerint az Orbán-kormány saját állítása szerint egy híd szerepét kívánja betölteni Kelet és Nyugat között. Róna Péter szerint ez egy egyirányú híd, amin Nyugatról senki nem akar közlekedni Kelet felé. Nem hallani ugyanis arról, hogy tömegesen akarnának az emberek Nyugat-Európából Oroszországba emigrálni.

Keletről azonban Oroszország láthatóan szeretne behatolni Európába, az európai kormányokba és társadalmakba

- mondta a közgazdászprofesszor, hozzátéve, hogy erre a hídra semmi szükség nincsen, legjobb lenne “felrobbantani”.

“Magyarország lakossága vészesen fogyóban van”

Róna a magyar kormány családbarát politikájára is kitért, hogy tavaly 43 ezerrel több magyar ember halt meg, mint ahányan születtek. Az egy főre jutó átlagos gyermekszám 1,51. Ahhoz viszont, hogy fenntartsunk egy társadalmat, 2,1-re van szükség. “Magyarország lakossága vészesen fogyóban van” - mondta.

A professzor kiemelte:

A jelenlegi trendek alapján az évszázad végére Magyarország lakossága hatmillió alá csökken, de már az évszázad közepére is kevesebben leszünk, mint 7,5 millió.

Kifejtette, az említett 43 ezres számhoz sajnos hozzá kell adni azt is, akik kivándorolnak.

A kivándorlás és visszaköltözés között 2023-ban nettó 13 ezer volt a különbség, vagyis ennyivel többen mentek el, mint ahányan visszajöttek.

Mindezt összeadva az a helyzet, hogy éves szinten mintegy 55 ezer fővel fogy a magyar népesség éves szinten.

Róna Péter szerint emögött az áll, hogy az Orbán Viktor vezette kormány családpolitika nem adja meg azokat a támogatásokat, támaszpontokat a magyar anyáknak és apáknak, amelyek jellegzetesek a Nyugat-Európai társadalmakban.

Az, hogy pontosan mi minden hiányzik a hazai családpolitikai rendszerből, teljes videónkból kiderül.

Teljes beszélgetés:

Moszkva álláspontja uralja Budapestet?

Gyöngyösi Márton magához ragadva a szót kifejtette, a fideszes családpolitikai lépések távolról nézve pozitívak, de csak a balliberális kormányzásokhoz képest, azaz csak relatíve. Ehelyett szerinte abszolút értelemben és a kontextussal együtt kellene mérleget vonni, látva a tragikus demográfiai adatokat is.

A jobbikos EP-képviselő ezután arról beszélt, mennyire veszélyes az orosz államtól, a Putyin-féle propagandától kölcsönzött kommunikációs panelek, dezinformálások, félreinformálások, amelyeket az Orbán-kormány előszeretettel alkalmaz politikai narratívájában folyamatosan. De más illiberális rendszerek is ilyen eszközökhöz nyúlnak - jegyezte meg a Jobbik vezetője.

Eközben rámutatott,

a magyarok elvándorlása az utóbbi évtizedben sosem volt ennyire lesújtó mértékű, mintegy egymillió fős.

Ám a statisztikákban nem feltétlenül kivándoroltként, hanem egyszerűen foglalkoztatottként tüntetik fel őket - tette hozzá.

Képmutató, átláthatatlan és gonosz rendszer

Gyöngyösi arról is hangsúlyosan beszélt, hogy a távol-keleti országokból szervezetten hazánkba behozott vendégmunkások is számos problémáról árulkodnak. A gazdasági adatokat pedig a külföldről importált dolgozókkal kell kozmetikázni.

Abban az országban, ahol a helyzet kiszámíthatatlan, ahol fogolyként érzi magát az ember, ott családot sem lehet alapítani

- jellemezte a Orbán-rendszer okozta mai viszonyokat.

A Jobbik elnöke azt is aláhúzta, elképesztően képmutató, átláthatatlan és gonosz egy ilyen rendszer, mivel a Fidesz még a gyermekekkel is visszaél politikailag.

Gyöngyösi Márton rávilágított,

a Jobbik-Konzervatívok az egyetlen párt, amelyik civil jelöltet helyez az EP-listája élére, Róna Péter személyében, aki nem párttag.

Mint fogalmazott, nem biztos benne, hogy az idei után lesz-e még EP-választás Magyarországon. Úgy látja, meg kell védeni a hazánkat attól, hogy Orbán Viktor kivezesse az országot az EU-ból. Ennek már 2019-ben voltak jelei idehaza - jelezte, majd az egyetemeinknek az Erasmus-programból való kizárását és az elhúzódó jogállamisági gondokat említette.

Egy ponton Gyöngyösi arról is szólt, hogy várhatóan milyen lehet majd egy jövőbeli Európa és világ, és Orbán külpolitikai iránya is simán lehet spekuláció, aki jó eséllyel letette a tétjeit a globális Kelet mellett.

Végül azt is felvázolta, hogyan zajlik az EU-s pénzek rendszerszintű elsíbolása a NER-ben.

(Címlapkép: Az Európai Keresztény Politikai Mozgalom (ECPM) kerekasztal-beszélgetése - Róna Péter és Gyöngyösi Márton)