"Olyan új kelet-európai szövetség jöhet létre, ahol megőrizhetjük a nemzeti identitásunkat"

Konstantīns Pupurs, a lett antikommunista mozgalom egykori tagja arról beszélt az Alfahírnek, milyen reményekkel tekint az európai bérunió koncepciójára és milyen jelentősége van a 8 kelet-európai ország által indított polgári kezdeményezésnek Lettország és a régió szempontjából.

Ön miért tartja fontosnak, hogy a keleti országokban is hasonló bér- és életszínvonal alakuljon ki, mint nyugaton?

A kommunista rendszer 1991-es összeomlásától a mai napig a gazdasági rendszerünk radikálisan különbözik a nyugati berendezkedéstől: irdatlan különbségek vannak a nyugati és a keleti bérek között.

"Ez az egyik oka annak, hogy Kelet-Európa tömegesen veszíti el a fiataljait."

Több ezren hagyják el hazájukat, és a többség sosem tér vissza. Ennek mindenképp gátat kell szabnunk, különben az eddigieknél is nagyobb problémáink lesznek.

Úgy véli, sikeres lehet a polgári kezdeményezés?

Miért is ne? Az elmúlt 5-6 évben váratlan és komoly változások tanúi lehettünk a világban, akár az állami politika szintjén, például Donald Trump megválasztásával, akár európai uniós szinten a Brexittel.

"Szerintem, ha a dolgok így folytatódnak, illetve a nyugati és a keleti tagállamok közötti különbségek ezen a szinten maradnak, az EU nem sokáig marad már fönn."

A migrációs válság, a Brexit és a francia választások mindenféle meglepetéssel szolgálhatnak, nekünk pedig minden eshetőségre fel kell készülnünk. A mostani béruniós konferencián ennek alapjait raktuk le.

Európai bérunió: Kelet-Közép-Európa igazságot és egyenlőséget kér

„A mai nap annak a bizonyítéka, hogy közös célok érdekében képesek vagyunk összefogni" - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke az európai béruniót kezdeményező budapesti konferencia nyitóbeszédében. Szerinte a részt vevő országok képviselői az első csatát megnyerték, de még egy hosszú küzdelem előtt állnak, amíg elérhetik céljukat.

Ezek szerint Ön is úgy véli, hogy a béruniós kezdeményezés egy jövőbeli kelet-európai együttműködés előzménye lehet?

"Igen, olyan új kelet-európai, gazdaságilag is egyenrangú szövetség jöhet létre, ahol megőrizhetjük a nemzeti identitásunkat."

Ez a béruniós polgári kezdeményezés teremtheti meg egy "tengerek közötti unió" alapjait. Itt nem az lesz a lényeg, hogy ráerőszakoljuk magunkat a másikra, ahogy a mostani európai vezetés teszi a maga politikai korrektségével és liberalizmusával. Ez számunkra elfogadhatatlan, mert nekünk még vannak értékeink, hiszen a mi kultúránk tradíciókra épül.

Ön mire számít, nyugatról kaphat támogatást a bérunió ügye?

Elképzelhető. Minden azon múlik majd, hogy bizonyos országokat kik fognak vezetni. A patrióta érzelmű, pozitív értelemben véve nacionalista szervezetektől, pártoktól remélhetünk támogatást.

"Tarthatatlan, hogy mi csak küldjük a fiataljainkat a távolba, közben saját államaink nem fejlődnek"

Ön miért tartja fontosnak, hogy létrejöjjön az európai bérunió, milyen jelentőséggel bír ez Horvátország számára?Horvátországban a legnagyobb probléma jelenleg a fiatalok nyugatra vándorlása: minden nap buszok, vonatok, repülőgépek százai indulnak nyugat-európai országok felé, utasaik pedig nem térnek vissza hazánkba.