Az Orbán család érdekeltségei állami munkákból is gazdagodtak

Az Orbán családhoz köthető érdekeltségek közvetett, rejtett módon vettek részt állami projektekben, ezeknek is köszönhetően jelentősen nőtt a profittermelésük.

Orbán Viktor családjának céges érdekeltségei az elmúlt néhány évben komoly növekedést produkáltak. A miniszterelnök apja és két testvére által tulajdonolt, bányászattal, betontermékek gyártásával és szállítmányozással foglalkozó cégek 2013 óta szinte megkétszerezték a bevételt, a profit pedig még ennél is gyorsabban nőtt – derül ki a Direkt36 újságíróinak terjedelmes anyagából.

2013-ban a 2,7 milliárdos bevételből 15% volt a profit, 2015-ben az arányok a következőképpen változtak: 5,2 milliárd bevétel, 30% profit. A három év alatt realizált nyereséget kivették a cégből, ebből közel 2 milliárd forint közvetlenül az Orbán család tagjainak zsebeibe vándorolt.

Állami finanszírozású munkák az emelkedés mögött?

A lap nem tudta kideríteni minden részletét az üzleti erősödésnek, de az mindenképp jól jöhetett, hogy a családtagok cégei az elmúlt években több állami finanszírozású megrendelést is kaptak. Ezeknek értékéről nincs teljesen pontos kép, mert nem nyilvános pályázatok útján szerezték a megbízásokat, hanem az állammal szerződött vállalatok beszállítóiként – a rájuk vonatkozó adatokat viszont nem kell közzétenni.

Így maradt a jó öreg pletyka, ami az Orbán-cégek állami kötődésű megbízásairól szólt a piaci körökben. A sajtóhoz sem jutottak el erős információk erről. 2012-ben – az akkor még nem fideszes – Figyelő számolt be arról, hogy a miniszterelnök apjának cégétől (Dolomit Kft.) szállítottak követ egy vasúti felújításra, tavaly pedig a Margitszigeten indított csatornázási munkákhoz is ők gyártottak betonelemeket. A Direkt36 pedig azt is kinyomozta, hogy Orbán családjának cégei hol és miként vettek részt állami pénzből, azon belül is az EU-tól érkező forrásokból finanszírozott munkákban.

A Direkt36-nak sikerült megszereznie olyan dokumentumokat, melyek közvetlenül bizonyítják, hogy a Dolomit Kft. Érden és Budapest külső kerületeiben is szállított építőanyagokat csatornákhoz az elmúlt években. A megrendelők közt két ismerős név is volt: Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc cégei. A betonelemeket drágábban adta a Dolomit, mint a konkurencia, de állítólag jobb volt a minőségük is.

Egyéb állami kötődések

A Direkt36 újságírói követték a gánti bányában megrakott kamionokat, így derült ki, hogy az ügyfelek között van a Colas is. Ez a cég meglehetősen sikeresen szerepel az állami építőipari beruházásokon. Orbán fiatalabbik testvére (Orbán Áron) által vezetett és tulajdonolt szállítmányozási cég referenciái is állami munkákból állnak.

Orbán apja (Orbán Győző) és üzlettársai 1992-ben a privatizáció után szerezték meg a gánti bányát működtető vállalkozást, ehhez pedig a Fideszhez köthető vállalkozások nyújtottak segítséget. Ebből szerzett tulajdonrészt egy a párt vagyonából feltőkésített vállalkozás is, mely aztán névérték alatt eladta Orbán apjának és társainak, így Orbán Győző lett a többségi tulajdonos – és ez mind a mai napig így is van. Ez az Élet és Irodalom cikkéből derült ki, ezután a miniszterelnök számos támadást kapott.

Orbán 2001 augusztusában azzal védekezett, hogy ha tényleg segíteni akarta volna az apját, akkor nem pár tízmilliós megbízásokat kap a cég, hanem az egész autópálya építést. Sőt, állítólag ő beszélte le apját arról, hogy beszálljon a sztrádaépítésekbe.

2010 után

A Dolomit Kft. bővítette betontermékeinek listáját, hogy aztán csatornaberuházások beszállítójaként dolgozzon. A 2009-ben alapított, szintén Orbán család érdekeltség HahótPack Tőzegfeldolgozó és Forgalmazó Kft. 2014-ben beolvadt a Gánt Kő Kft.-be. Az érdi beruházás helyszínére 2012-ben és 2013-ban a betonelemek mellett zúzott követ is szállítottak Orbánék.

Az elmúlt négy-öt évben Budapesten több helyen is építettek csatornákat, sokszor a Dolomit Kft. anyagaival. 2014-ben és 2015-ben legalább 8400 betonelemet szállítottak le. Az egyik kivitelező a Duna Aszfalt, amely számos helyen használta a Dolomit elemeit. A Mészáros és Mészáros Kft. aknaelemeket és murvát is rendelt a cégtől.

Orbán Áron

Az Orbán család cégei közül a legnagyobb fejlődést a szállítmányozással és kereskedelemmel foglalkozó Ideális Áron Bt. érte el. 2008-ban átnevezték Nehéz Kő Kft.-re. A bevétele általában néhány százmillió körül szokott lenni, de 2015-ben már több mint 1,6 milliárdot sikerült összehozni. A cég 2012-ben vásárolt kamionokat, de vasúton is szállítanak. A referenciák nagyrészt állami megrendelések.

A Nehéz Kő tulajdonosa tavaly év vége óta kizárólag Orbán Áron, aki 2016 októberében létrehozott egy új céget is NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. néven.

A Direkt36 kutatásaiból az is kiderült, hogy az Orbán-cégeknek nem csak állami kötődésű ügyfelei vannak. Egy kamion a Nehéz Kő részéről például a Dunaferrhez is érkezett – ami már magántulajdonban van. A 14 vállalkozás zöme egyébként kisebb magáncég, de azért találkozhatunk minimum két nagy névvel is a partnerek listáján. Az egyik a Swietelsky Magyarország Kft. a másik pedig a Mészáros és Mészáros Kft.

A Swietelsky zúzott követ rendelt a Dolomit Kft.-től az elmúlt évek egyik legnagyobb vasúti beruházására, ez a Szajol és Püspökladány közötti pálya felújítása volt. Orbán apjának cége viszont nem csak ezzel akart foglalkozni: 2010 februárjában műszaki engedélyt kaptak vasúti betontermékek gyártására is – ami 2015 februárjában járt le.

A betontermékek gyártása napjainkban is zajlik. A gánti üzem országút felőli oldalán a Direkt36 újságírói több méter magasan egymásra pakolt betonelemeket láttak kerítésként. Az udvaron pedig olyan betontermékek álltak, amilyeneket a margitszigeti beruházásnál is használtak.