Mégis lehet használni a játszótereket 14 év felett, de inkább ne

Nem korosztálytól függ a vandalizmus.

A többség megszavazta Kocsis javaslatát, azonban abból végül kikerült a 14 éves játszási korhatár, de a kétszázezres bírságot nem törölték el.

Kocsis ötletét a nagy sajtóvisszhang miatt rögtön egy sajtótájékoztatóval támogatta meg, ahol elmondta, hogy ez szükséges lépés a gyerekek védelme érdekében és nem enged a médianyomásnak. Azonban a csütörtöki közgyűlésen már az alábbi szöveg szerepelt a tervezetben:

„Aki játszóteret, játszótéri eszközt a rendeltetésétől eltérően használ, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.”

Kocsis azzal indokolta a kiemelkedően magas bírság megtartását, hogy annak így valóban visszatartó ereje lesz, de ez nem jelenti, hogy alkalmazni is fogják. Csak egy eszköznek szánja a rendfentartók számára, azonban elmondása szerint csak többszöri felszólítást követően szabható ki a bírság.

Azt is felajánlotta, hogy amint egy gyerekével játszó szülőre vagy 14 éven felüli fiatalra vetnék ki a büntetést azonnal visszavonják a rendeletet.

Hangsúlyozta, hogy nem a bírságolási szándék a fontos, hanem, hogy rendet teremtsenek a játszótereken, ahol egyébként sok fiatal tölti a szabadidejét, akik miatt már egyes játszóterek házirendjében szerepeltetni kell a "Drogozni tilos" kitételt is.

A szabályozás az eredeti formájában azonban nem biztos, hogy a megfelelő célcsoportot lőtte be, hiszen korosztálytól függően óriási különbségek vannak a gyermekek között, és nem lehet kijelenteni, hogy csak a 14 év felettiek rongálnak, vagy viselkednek helytelenül, ahogy azt sem, hogy az az alatti korosztály nem.

Bár a rendelet szándékát értjük, de úgy véljük nem ez a megoldás a probléma kezelésére, az azért mindenképp előremutató, hogy átgondolták a tervezetet és kivették belőle a korhatárt.