Orbán Viktor változásai

Köpönyegforgatás vagy természetes politikai törzsfejlődés?

Orbán Viktornak nem színeváltozása van, nem köpönyegforgató, hanem az történt, hogy a fiatal, a Trianon megemlékezésről kivonuló, istenhívő képviselőtársait megalázó (Térdre csuhások!) liberálisból egy nagy magyar államférfi lett - magyarázzák fideszesek.


Nézzünk néhány tételt a kormányfő életének ellentétpárjaiból:

- Orbán Viktor 1989. június 16-án a Hősök terén mondott beszédével szimbolikusan részt vett a kommunizmus lebontásában, Orbán Viktor kormányának tagja lett az a Tasnádi László, aki 1989. június 16-án a Hősök terén a Belügyminisztérium III/II-es operatív tisztjeként szolgálta az utolsó óráit élő Kádár-rendszert. 

- Orbán Viktor a Liberális Internacionálé alelnöke volt, ezután Orbán Viktor tíz évig az Európai Néppárt alelnöke lett.

- A Fidesz lelkes antikommunista szerepben tűnt fel a politikai palettán, majd később, már kormányon, tanácsadóként alkalmazták a volt pufajkás, munkásőr, MSZMP-s Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz korábbi vezetőjét.

- Orbán Viktor 2008-ban a paksi bővítéssel kapcsolatban azt mondta,

„Nem lehet az oroszokkal olyan megállapodást kötni, olyan szerződést aláírni, melyet 10 évre titkosítanak!”, 

Orbán Viktorék 2015-ben 30 évre titkosították a Paks-szerződéseket.

- Orbán Viktor 2007-ben azt mondta,

„A szovjetek birodalma is a múlté. Eltűnt, de nem enyészett el nyomtalanul. Helyén ma egy életerős, újratatarozott keleti hatalom emelkedik fel. Izmosodik, terjeszkedik, újraéleszti és pártfogolja egykori híveit, Ukrajnától Közép-Európán át a Balkánig.(…) A nyugati világ számára a történelmi kihívást a keleti új rend gyarapodó erői jelentik, melynek leheletét, jelenlétét, kisugárzását már a bőrünkön érezhetjük.”,

Orbán Viktor ma a „keleti új rend gyarapodó erőinek” legmegbízhatóbb partnere az Európai Unióban, ha kell minden évben fogadja Vlagyimir Putyint, ha kell kommunista emlékművet koszorúz Pekingben. 

Köpönyegforgatás vagy politikai fejlődés? Ezt igazából egyedül Orbán Viktor tudja. Egyelőre...