Végre találkozik Putyin és Trump

Arran még nem sikerült megegyezni mi legyen a találkozó témája.

Az orosz elnök tanácsadója, Jurij Usakov az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy a találkozót a tervek szerint július 7-én tartják majd.

A találkozón az orosz Interfax és az amerikai CNN értesülései szerint is Szíria és Ukrajna helyzetét fogják megvitatni, bár az orosz tanácsadó szerint

„teljesen logikus, hogy ezt a két témát választották. De mi úgy gondoljuk, hogy elsősorban a nemzetközi terrorizmus problémáját kell a két vezető hatalom elnökének megvitatnia, mert Oroszország és az Egyesült Államok együttműködése nélkül aligha lehet a terrorizmust leküzdeni.”

Az oroszok tehát kerülnék Ukrajna kérdését, míg Trump valószínűleg nem hozza majd fel az oroszok amerikai elnökválasztásba való beavatkozásának témáját és az ellenük életben lévő szankciók eltörlését sem fogja bejelenteni.

Trump elnökségének kezdetén sokan azt rebesgették, hogy az új amerikai vezetés életet lehelhet az egyre fagyosabb orosz-amerikai viszonyba, hiszen a kampány során többször is méltatta Putyint az amerikai milliárdos, akit „erős vezetőként” írt le, akivel „alkut lehet kötni”. Azóta már nem ennyire idilli a hangulat, a szíriai konfliktusban többször szembe mentek az érdekeik, hiszen Oroszország továbbra is Bassar el-Aszadot támogatja, akit az amerikai elnök egyszerűen csak „gonosztevőként” emleget.