Beépített fideszesekkel lehet tele az MSZP, Botka már ősszel távozhat

Belebukhat a belharcokba a miniszterelnök-jelölt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 168 órának adott interjúban leárulózta a párt elnökségi tagját, Molnár Zsoltot, mert korábban a Sztárklikkben arról írt, hogy Gyurcsány Ferencnek a parlamentben a helye. Molnár Zsolt a hvg.hu-nak nyilatkozva válaszul azt mondta, Botka "tovább folytatja a polgárháborút az MSZP-n belül és a baloldali pártok között.”

Július elején a Heti Válasz írt cikket arról, hogy az MSZP-ben vérre menő harcok dúlnak két tábor között. A Botka-ellenes kör egyik vezére Puch László expénztárnok, a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld újságok tulajdonosa, mely sajtóorgánumokban rendszeresen megjelennek a kormány hirdetései is.

Botkáék úgy érzik, egyes szocialista politikusok a Fidesz zsebében vannak. Érdemes megemlíteni Demeter Márta távozását is, aki azért hagyta el a pártot, mert úgy érezte, a szocialisták közül sokan nem szeretnék leváltani Orbánékat.

A 444.hu cikke szerint Botka valóban a Fidesz által mozgatott embereket próbálná eltávolítani a pártból, de a korábbi hírek alapján könnyen elképzelhető, hogy ebbe a harcba belebukik. A portál azt írja, hosszú évek óta megy a suttogás a Fidesz pénzéről. Emlékeztetnek: a 2014-es választási kampány idején arról volt szó, hogy a párt akkori vezetői több esetben is a Fidesz igényei szerint alakították a stratégiájukat a baloldali összefogás ügyében, a cél pedig az volt, hogy biztosan második helyre fussanak be. Egyes politikusok azt állították, több MSZP-s is titkos találkozókat folytatott Habony Árpáddal, a felek között a Hit Gyülekezete közvetített.

A portál most több szocialistától is nagyon komoly vádakat hallott.

- Van, aki azt állítja, hogy a parlamenti frakció egyik képviselője anyagilag érdekelt a letelepedésikötvény-bizniszben, és ezen a vonalon keresztül képes a Fidesz érdemben befolyásolni a pártot bizonyos ügyekben.

- A 444.hu cikke szerint van, aki úgy tudja, az MSZP egyik vezetője a Fővárosi Önkormányzat cégein keresztül szerzett pénzekkel segíti egyes párttársait, ha több pénzre van szükségük, mint amennyit keresnek, a pénz pedig a Fidesz jóváhagyásával érkezik.

Emlékezetes: Botka a 168 órának adott interjújában azt mondta, „Nemcsak azokról beszélek, néhányan lehetnek csak, akik a Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei, hanem azokról a jószándékú balekokról is, akik nem veszik észre, hogy amit tesznek, az kizárólag a Fidesz hatalomban tartását segíti.”

- Egyesek szerint Molnár Gyula pártelnökre vonatkozó terhelő adatok vannak a Fidesz birtokában, amivel zsarolják a politikust.

- Megemlítik a Heti Válasz által már korábban ismertetett vádakat is: a Fidesz befolyást vásárolt a Puch-féle Népszavában és Vasárnapi Hírlapban, de állítólag a nemrég indult zoom.hu-ra is befolyással vannak a kormánypárttal bizniszelő szocialisták. (Érdekesség az újra felbukkanó Hit Gyülekezete-kapocs is: a portál tulajdonosa a szektához sok szálon kapcsolódó Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.)

- Pletykálnak arról is, hogy a Lázár János vezette miniszterelnökség úgy ad ki munkákat tanulmányok készítésére, hogy azoknak szocialistákhoz köthető alvállalkozókat kell megbízniuk.

Botkán kívül többen is utaltak már a fentiekre nyilvánosan is. Szanyi Tibor például egy éve a Magyar Narancsnak beszélt arról, hogy a pártban fideszes kollaboránsok vannak, Ron Werber izraeli kampánytanácsadó pedig idén áprilisban mondta, hogy néhány politikus csak a saját érdekét nézi, információkat szivárogtatnak ki az ellenfeleknek, megosztanak és demoralizálnak.

Botka megpróbál szembeszállni ezzel a körrel, ám úgy hallani, egyre nagyobb az esély a távozására is. Az ellenérdekelt kör úgy készül, hogy a teljhatalmat kérő Botkát már szeptemberben ejtik, és egy párton kívülinek adják át a miniszterelnök-jelöltséget. Felmerült az párbeszédes Karácsony Gergely, valamint Szél Bernadett neve is. A Botka-féle oldal szerint a már említett zoom.hu cikke épp ezt a forgatókönyvet hivatott előkészíteni.

Bár jelen állás szerint Botka László még nem adta fel a küzdelmet, távozására egyre komolyabb esély mutatkozik, és a legfurcsább pletykák szerint nem kizárt az sem, hogy egy új párt színeiben méretteti majd meg magát.