Elkészült az egészségügyi nemzeti minimum – de vajon mit lépnek erre a pártok?

A Fidesz-KDNP rácsapta az ajtót a hosszú távú megállapodást keresőkre. Nem nemzeti érdek?

Igaz ehhez szükséges, hogy a valóban életbevágó konszenzus létrejöttében részt vegyenek a kormánypártok is, ám a Fidesz-KDNP szerint csak színjáték az egészségügy javítása érdekében tervezett együttműködés, és nem hajlandóak eldobni a belpolitikai irányvonalukat meghatározó rögeszméiket.

Ugyanakkor az út még nyitva, semmilyen ajtó nem zárult be a kormányoldal előtt: amennyiben a Fidesz részt akar venni az egészségügyi nemzeti minimum meghatározásban, akkor továbbra is várják a (szak?)politikusaikat a tárgyalóasztalnál.

Június közepén számoltunk be arról, hogy a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital "Gyógyítható-e az egészségügy?" című konferenciáján résztvevő egészségügyi szakemberek és szakpolitikusok megegyeztek abban, hogy az ágazatban történő érdemi változáshoz, a költségvetési források növelése mellett, mindenképpen meg kell fogalmazni egy olyan, mindent lefedő konszenzust, amely az egészségügyi szektort évtizedekre kiemeli a belpolitikai pártcsatározásokból.

Ebben olyan alapelveket és feladatokat fektetnének le, amelyek átívelnének a választási ciklusokon, így egyrészt kiszámítható fejlődési pályára állíthatnánk az ágazatot, másrészt elkerülhetnénk azt is, hogy az egészségügyi fejlesztésekre szánt pénzeket alkalmasint látványberuházásokra fordítsák.

Jellemző az előremutató szándékra, hogy a konferencián az a Kincses Gyula kérte fel a legerősebb ellenzéki párt szakpolitikusát, Lukács László Györgyöt, hogy vállalja az ügy képviseletét, aki 2007-2008-ban az akkori Egészségügyi Minisztérium államtitkára, 2001-ben pedig a szaktárca reformügyekért felelős miniszteri biztosaként az Orbán-kabinet főtanácsadója, majd a Medgyessy-kormány egészségügyi tárcájának tanácsadója volt.

Az elhatározást múlthéten egy újabb tanácskozás követte, amelyre a meghívott tíz pártból kilenc el is ment (a Jobbik, az MSZP, a DK, a Moma, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt), csak a Fidesz-KDNP nem tett eleget az invitálásnak; ezek szerint nekik megfelel a jelenlegi állapot. Ekkor már körvonalazódott az a tervezet, amely vitaalapot szolgáltathat majd a különböző politikai erőknek, hogy egy működő magyar egészségügy érdekében, a pillanatnyi pártérdekeiket félretéve, szeptemberig konszenzusra jussanak.

Úgy tudjuk, hogy ez a szöveg elkészült, sőt már ott lapul a szakpolitikusok levelezőfiókjában.

Ezzel kapcsolatban is kérdeztük Lukács László Györgyöt, aki egyelőre konkrétumokkal nem akart szolgálni, azt viszont kiemelte, hogy a Jobbik az egészségügyet továbbra sem pártpolitikai témának tekinti - ezért is érzi fontosnak az ellenzéki képviselő, hogy létrejöjjön ez a hosszú távra szóló közös alap.

Az viszont számára érthetetlen, hogy a tárgyalásokon miért nem képviselteti magát a kormányoldal, holott az ellátás minőségének javítása valóban nemzeti érdek. Lukács László György szerint szomorú jövőképet fest az le, ha a Fidesz nem hajlandó csatlakozni egy ilyen megállapodáshoz, hozzátéve, hogy amennyiben változna ez az elutasító kormányzati szándék, akkor természetesen a Fidesz-KDNP-nek is helye van a tárgyalóasztalnál.