fotó: Facebook
2017. 08. 13. 13:29

Miközben az Orbán-kormány szétadóztatja a magyarokat, Tállai András répázik

Tállai András amellett, hogy országgyűlési képviselőként képviseli választókörzetét, és vezeti a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt (NAV), nem ijed meg a konyhai munkától sem.

Legalábbis gyakorlott mozdulattal szeletelte a répát a borsodi Ároktőn. Tállai Andrásnak jó szokása, hogy hétvégente - amikor minden rendes politikus pihen - ő bejárja Matyóföld településeit: átvágja a szalagokat, beszédet mond a falunapokon, meg ilyenek.

Segítsen a NAV-elnökének! Önnek melyik Tállai tetszik a legjobban?

A ránk maradt Tállai András ismét megmutatta, hogy minek örüljön az istenadta a nép (értsd: szavazópolgár), és reprezentatív körutazáson vett részt a választókörzetében. Bár nála azért nem egyszerű megállapítani, hogy micsoda, hiszen adóügyekért felelős államtitkárként a fideszes országgyűlési képviselő vezeti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is.

Sokan fel is vetik, hogyan bírja ezt a tempót, nem megy-e az adópolitika rovására? Nem kellene esetleg fontosabb dolgokkal is foglalkoznia, ha már egyszer ő lett az adóügyekért felelős államtitkár?

Például, tudta, hogy Magyarország dobogós az egy munkavállalóra jutó adók és járulékok mértékét illetően a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak mezőnyében?

Képzelje el, hogy az OECD 2016-os adatai szerint a bruttó fizetésünk 48,2 százaléka landol az államnál.

Ennél magasabb adóék (adók és járulékok a teljes bérköltség százalékában) csak Belgiumban (54 százalék) és Németországban (49,4 százalék) van. Csak ott a maradékból azért meg lehet élni, és szinte biztos, hogy nem egy szelet kenyér a vacsora a kórházakban.

Egyébként, ha figyelembe vesszük a családi adókedvezményt (ami természetéből fakadóan nem jár mindenkinek), akkor a kétgyermekes szülők keresetének a 33,7 százaléka megy az államnak. Az OECD országok átlaga 26 százalék.