Vona: Orbán ellen nem aduász, hanem józan ész kell

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kényes és kényelmetlen kérdésekre is válaszolt az ATV-nek.

Vona rögtön az ATV első provokatív kérdésére leszögezte: abszurd felvetés, hogy Simicska Lajos fiát, Simicska Ádámot indítaná a Jobbik az országgyűlési választáson.

„Szóba se került ilyen. Habony Árpád valami furcsa dolgot szívhatott…”

- tette hozzá.

A Fidesz költségvetési csalást követhetett el

A fideszes plakátbotrány kapcsán elmondta: a kormánypárt komoly összegekkel és plakátszámokkal nem számolt el, emiatt több politikai párt is feljelentést tett már, mert bizonyos értelemben költségvetési csalás történhetett ebben az ügyben.

„Most úgy tűnik, hogy a Fidesz 2010-ben választási csalással szerzett kétharmadot és alakította kénye-kedve szerint a törvényeket. Ez az elmúlt 27 év legnagyobb politikai botránya”

- jelentette ki Vona.

Azt is elmondta: a Jobbik nyilvánosságra hozta plakátjainak számát és a párt által erre költött pénzt.

„Nagyon örülnék annak, hogyha a Fidesz, akár a 2010-es, akár a 2014-es, akár bármelyik plakátkampányával kapcsolatban ugyanezt megtenné vagy akár a CÖF is. Itt senki sem listaáron vásárolt óriásplakátokat, a Fidesz pedig bőven-bőven ár alatt vásárolt mindent annak idején. Bagoly beszél verébnek, hogy nagyfejű”

- utalt arra, hogy a Fidesz a Jobbik ellenében verte keresztül Áder János köztársasági elnök cinkos segítségével a vitatott plakáttörvényt.

Vona: Nem vagyok Simicska Lajos szóvivője

Simicska Lajossal való kapcsolatáról beszélve ismét elmondta: a nagyvállalkozóval csak nyilvános rendezvényeken találkozott, például a Magyar Nemzet Szalon nevű értelmiségi találkozókon, vitafórumokon.

„Schiffer Andrással folytattunk egy vitát Magyarország belpolitikai helyzetéről, és ott találkoztam Simicska Lajossal. Két alkalommal volt alkalmunk beszélni, egy asztaltársaságban. De olyat nem hallottam, hogy ő bármilyen eszközt bevetne Orbán Viktor megbuktatására! Az nyilvánvaló, hogy érdekelt a kormányváltásban. Másrészt, ennek az esélyét a Jobbikban látja. Azt, hogy konkrétan mit gondol, nem tudom. Én nem vagyok Simicska Lajos szóvivője.”

Simicska G-nap előtti szerepéről a Jobbik elnöke úgy vélekedett:

„Simicska Lajos egyértelművé tette néhány interjúban már a maga politikai álláspontját, és amit én ebből kiolvastam, az nagyjából két dologban foglalható össze: egyrészt úgy érzi, hogy felelőssége van ennek a rendszernek a lebontásában, hiszen szerepe volt ennek a rendszernek a felépítésében is. De azért azt is hadd tegyem hozzá, hogy a jelenlegi Magyarországon nem Simicska Lajos a korrupció melegágya és nem Simicska Lajos ilyen értelemben a központi szereplő.”

Vona szerint maga Orbán Viktor a pókháló közepén lévő pók, aki Mészáros Lőrincen, és vején, Tiborcz Istvánon keresztül elfoglalja az országot.

„De egyetértek azzal, hogy Simicska Lajosnak komoly felelőssége és szerepe volt abban, hogy ez a rendszer fölépült, és hogy ilyenné fajult”

– tette hozzá.

Amit Orbán illiberális demokráciának hív, az a demokratikus intézményeknek a tagadását jelenti

A liberális demokráciával kapcsolatban megjegyezte: vannak vele problémái, de nem tagadja a demokráciát.

„Amit Orbán illiberális demokráciának hív, az már magának a demokráciának, a demokratikus intézményeknek a tagadását jelenti. Egy látszatdemokrácia, maximum. Amiről itt beszélünk, az az épülő diktatúrának az Orbán Viktor-féle, kicsit nemzetiszín szalagba csomagolt verziója.  A varangyos béka mellé, amit Orbán le akar velünk nyeletni, hozzáönt egy kis málnaszörpöt.”

„Most van esély az EU megváltoztatására”

Vona Gábor cáfolta, hogy az országban felbukkanó új béruniós plakátokhoz a Jobbiknak köze lenne. A pártelnök elmondta: július 15-én befejezték a kampányukat, nem ők voltunk a megrendelők.

„Úgy tűnik, hogy a Jobbik kampánya sikeres volt, a bérunió, ez a nagy nemzetstratégiai program társadalmiasult, megihletett másokat is. Valakitől ajándék ez Magyarország jövője számára. És az Isten fizesse meg neki!”

A párt Európai Unióhoz fűződő viszonyával kapcsolatban úgy fogalmazott, nem lépnének ki az EU-ból, csak újratárgyalnák a csatlakozási feltételeket, hogy majd azután tartsanak egy népszavazást arról, mit akarnak az emberek. Az uniós zászló égetésére is reagált, szerinte az egy felfokozott pillanat volt.

„De hozzáteszem, a Jobbik soha nem égette el egyetlen egy ország zászlaját sem, és én nem is tartom a politikai ízlésemhez, kultúrámhoz passzolónak a zászlóégetést. Akkor az EU zászlóval megtörtént, hát most kár lenne tagadni… Azóta eltelt néhány év, sok minden megváltozott.”

A bérunióról szólva Vona elmondta: az Európai Unió lisszaboni szerződés által megszabott jogrendszerén belül a Jobbik a lehető legerősebb eszközhöz nyúlt, ez az európai polgári kezdeményezés. Szerinte Orbán bármelyik brüsszeli csúcson napirendre vehetné a bérunió kérdését, de nem teszi meg. Azt is kiemelte: most van esély az EU megváltoztatására, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson.

A Jobbik nem cigányellenes, nem antiszemita, nem rasszista

Az interjú során szó esett a választójogot érintő műveltségi cenzusról, amely kapcsán Vona hangsúlyozta: a javaslatnál szóba sem került semmiféle etnikai szempont.

„Az elemi iskolai végzettségről beszéltünk mint feltételről, ráadásul én konkrétan arról, hogy az csak az 1990 után születettekre vonatkozna”.

A kormányzati propaganda által felfújt nyugdíjas-ügy kapcsán azt mondta: a támadott Facebook-posztja nem az idős emberekről szólt általában, hanem a Fidesz két felhergelt nyugdíjas szimpatizánsáról. Vona Gábor szerint Orbánnak kell bocsánatot kérnie, amiért gusztustalan módon hergeli a fideszes nyugdíjasokat.

„Én a józan gondolkodású, tisztességes idős emberek nevében követelem, hogy hagyjon fel ezzel a politikával, és fogja vissza a sajátjait!”

A miniszterelnök-jelölt azt is leszögezte: soha sem tartotta a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak.

Soros Györgyről és a spekulánst ábrázoló plakátokról elmondta: Soros Györggyel kapcsolatban nem az az emberek problémája, hogy ő zsidó származású. Vona Gábor szerint

Soros György nem más, mint Orbán Viktor egykori tanítója és mecénása, „aki sajnos ma is egy komoly befolyással bíró pénzember és országok sorsába igyekszik beavatkozni.”

Ha a Jobbik tudna valami terhelőt Orbánról, már nyilvánosságra hozta volna

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje megismételte: ha van technikai lehetősége, akkor vállalna egy hazugságvizsgálós beszélgetést az ATV-ben.

„Ha a kollégájára is felszerelnek egy ilyen eszközt, és a beszélgetés célja is korrekt, akkor én benne vagyok!  De a lényeg az volna, hogy a Fidesz elnöke végre kiálljon és ütköztesse az érveit egy nyilvános vitában. Orbán Viktor 11 éve nem mer kiállni vitára az ellenzék vezetőjével.”

A Simicska-Orbán háborúról azt mondta: az a nagyvállalkozó és a miniszterelnök személyes ügye, ami bárhogy is alakul, a Jobbik útját nem befolyásolja. Szerinte a 2018-as választás tétje egyre tisztábban látszik: vagy marad ez a kormány, vagy a Jobbik legyőzi és elszámoltatja a Fideszt. Azt is mondta, hogy ha a Jobbiknak bármi terhelő lenne a kezében Orbán Viktorra nézve, azt már nyilvánosságra hozta volna, de ha bármi lesz, akkor is azt fogja tenni. Ugyanakkor megjegyezte: Orbánt nem aduászokkal kell megbuktatni, hanem azzal, hogy megértetik az emberek többségével, hogy az országot rögeszmék helyett a józan ész kell, hogy irányítsa.

„Olyan kormány kell, amely nem uralkodik, hanem a nép pártján áll. Amerre most tartunk, abból nagyon keserű ébredés lesz. 2018-ban változás kell. A Jobbiknak adni kell egy lehetőséget, hogy bizonyíthassa, lehet tisztességesen és hatékonyan vezetni az országot”

- jelentette ki a Jobbik elnöke.