Zelenszkij: Megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdések rendezésével kapcsolatban

Zelenszkij: Megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdések rendezésével kapcsolatban

Az ukrán elnökhöz látogató magyar kormányfő arról számolt be, hogy határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől. Egész más hangot ütött meg Orbán a kampányidőszakhoz képest. A mimikájuk viszont mindent elmond.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. Ezt Zelenszkij mondta el a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón - írja az MTI.

"Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak"

- fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

Az élőben más hangot megütő Orbán határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

(Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án. MTI Miniszterelnöki Sajtóiroda Fischer Zoltán)

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben.

Mint megírtuk, a mai napon előzetes hír nélkül, titokban került sor magyar-ukrán találkozóra, amikor is az orosz-ukrán háború kitörése, azaz több mint két év után látogatott el Orbán személyesen az ukrán fővárosba.

A választási kampányban még háborús pszichózissal operáló magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a soros EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában.

Ezúttal elismerte, a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Az oroszpártiságot levetkőzni óhajtó Orbán most nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

"A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl"

- fogalmazott a békeharcos Orbán Viktor.

Érzékelhetően Orbán most egészen más hangot ütött meg a kampányidőszak kormánypropagandájához képest. Kérdés, mennyiben lesz majd mindez hatásos.

Az arcukra kiülő testbeszédük mindazonáltal mindent elárul a magyar-ukrán viszonyról.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)