20 ezer hektárnyi termőföldet árverez el a napokban az állam

20 ezer hektárnyi termőföldet árverez el a napokban az állam

Nagyon nagy szüksége van az államnak bevételekre, így 41 milliárd forint értékű köztulajdonban lévő földtől szabadul meg. Az Agrárminisztérium névleg a kis- és közepes gazdálkodókat akarja segíteni, de vajon ki jár jól ezzel?

Csaknem 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a legújabb, július 1. és július 12. között lebonyolítandó földárveréseken, amelyeken szántók, rétek és legelők mellett vegyes művelési ágú földrészletekre lehet licitálni – számolt be a G7 gazdasági hírportál.

10 hektár és 116 hektár közötti földeket ad magánkézbe az állam a jövő hét végéig tartó árverésen.

A hirdetmény szerint 10 hektárt, azaz 100 ezer négyzetmétert meghaladó földterületek kerülhetnek az árverésen részt vevő gazdákhoz. Egy ilyen méretű terület akár már elegendő lehet borszőlő termeléséhez, de szántóföldi haszonnövények termesztéséhez még a 20 hektár is kevésnek számít.

A meghirdetett állami földek közül a legnagyobb egy 526 millió forintról induló 116 hektáros csorvási földet, melyből 115 hektár szántó és mindössze egy hektár az erdő. Egy érdekes tétel az a 61,6 milliós kikiáltási árú 10,5 hektáros ingatlan, amely közigazgatásilag Budapest XII. kerületéhez tartozik. Ennek része egy több mint 500 négyzetméteres lakóingatlan is.

Papíron a kis- és közepes gazdák járnak jól, de vannak akik szerint megint csak az oligarchákat gazdagítja az állam.

Az Agrárminisztérium az árverés céljának azt jelölte meg, hogy a kis- és közepes gazdálkodók földhöz jussanak, de G7 felidézte, hogy Ángyán József fideszes vidékfejlesztési államtitkár is beismerte, hogy a 2015-16-os, hangzatos nevű „Földet a gazdáknak!” program nagyon félrement ilyen szempontból: a földművelésben totálisan járatlan, de magas politikai helyeken jól fekvő vállalkozók húzták be az állami földeket, a helyben lakó földművelők pedig hoppon maradtak.

Bencze János, a Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusa sem tartja kizártnak, hogy megint a NER-es oligarchák fognak jól járni.

A most kalapácsa alá kerülő földterületek közül sok jelenleg is haszonbérletben van, némelyikre 2030-ig, 2037-ig érvényes bérleti szerződés van érvényben.

A 20 ezer hektárnyi terület nem tűnik soknak a magyarországi szántóföldek 4,2 millió hektárjához képest, de így is rengeteg termőföldről van szó, és a bevétel sem elhanyagolható: a tavalyi hektáronkénti 2,064 millió forintos átlagár alapján 41,25 milliárd forintról lehet szó – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

(Címlapkép: Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd)