A Balaton mindenkié, és el kell végezni az ehhez szükséges kisajátításokat és bontásokat

Jobbikos utcafórum fideszes „háttérdíszlettel”.

A Balaton legyen valóban mindenkié, legyen körbejárható a tópart gyalogszerrel és vonattal is, az idei, tízéves rekordot döntő halálozási statisztika okán is erősítendő a vízirendőrség és a vízimentők munkája, minél több éves, jól fizető munkahelyet a Balaton-partra, sürgősségi betegellátó helyeket az északi partra is – hallhattuk a keddi programízelítőn.

„Lehessen hozzáférni a Balatonhoz, ez az egyik legfontosabb kérdés, amikor ma már szinte teljes egészében magán és állami tulajdonú ingatlanok zárják el a partját az idelátogató turisták és az itt élők elől”

– mondta Kepli Lajos, úgy is, mint Veszprém megye 2. számú választókerületének képviselőjelöltje.

„Évek óta szorgalmazza a Jobbik költségvetési módosítások és törvényjavaslatok formájában: számoljuk fel ezt az állapotot, szüntessük meg a Balaton-part elzárását, beépítését, minden településen legyen biztosítva a Balaton-törvényben előírt harminc százaléknyi szabadon bejárható parti sétány. Ez a korábbi felmérések szerint mintegy száz magán tulajdonú ingatlan kisajátításával járna. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy hozzáférjen a Balatonhoz, mint nemzeti kincshez, nem lehet elzárni a partot az emberek elől, ingyenes hozzáférést kell biztosítani a vízparthoz, mint rekreációs területhez. Ha pedig ehhez kisajátításokra van szükség, vagy az illegális feltöltések elbontására, akkor azokat a munkákat el kell végezni”.

„Hatalmas kiaknázatlan lehetőségeket rejt magában a régió – vélekedett dr. Steinmetz Ádám, Somogy 3. számú választókerületének képviselőjelöltje. – Fizetőképes turistarétegre, innovatív, hosszú távon gondolkodó vendéglátásra van szükség”. Felidézte aktív vízilabdás korából, hogy milyen sok nyugdíjas választotta pihenése helyszínéül az Adriát a szezonon kívül is, mert minőségi szolgáltatásokat kapott. E mintára szerinte a Balatonnál is ki lehetne nyújtani a jelenleg mindössze két hónapos szezont.

Steinmetz a vicc kategóriájába sorolta, hogy a Balaton partján a halászat betiltása óta a vendéglátó helyek nem tudnak friss balatoni halhoz jutni. Saját elképzelésként azt is fölvetette: ha a nyaralótulajdonosok, akik az év kilenc hónapjában nem tartózkodnak a tóparton, valamiféle támogatást, kedvezményes hitelt kapnának ingatlanjaik téliesítésére, korszerűsítésére, talán két szezon között is szívesebben leruccannának a Balatonra.

Potocskáné Kőrösi Anita, Somogy 4-es választókerületének képviselőjelöltje a vízirendőrség megerősítését szorgalmazta, dr. Weller-Jakus Tamás (Zala, 2. számú vk.) a Balaton körbejárhatóságát vonattal, valamint a tó nyugati csücskének jobb közúti elérését, Rig Lajos országgyűlési képviselő (Veszprém 3-as választókerületének képviselőjelöltje) pedig sürgősségi betegellátóhelyek kialakítását szorgalmazta a tó északi partjára is.

Az utcafórumon sorba álltak a helyiek, hogy aláírhassák a Jobbik béruniós kezdeményezését; az első szignót Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere helyezte el az aláírásgyűjtő ívre.

A rendezvény „háttérdíszletét” helyi és környékbeli Fidesz-tagokból, polgári körösökből és fidelitasosokból álló megfigyelőcsapat adta…