A fideszes volt államtitkár szerint a kormány aljas politikát folytat

Illés Zoltán úgy véli: a Fidesz veszélyben van, 2018-ban leválthatják a kormányt.

Illés úgy véli, nincs igaza Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy a Paks II. beruházás kapcsán már minden eldőlt. Azzal érvet a HírTV-ben, hogy négy év alatt az előkészületek sehova sem jutottak.

„Legalább 10-12 év egy ilyen atomerőmű megépítésének ideje. Választások lesznek 2018-ban, 2022-ben és 2026-ban is és egy új magyar kormány biztos, hogy leállítja a paksi építkezést, akármilyen állapotában van”

– vélekedett a volt államtitkár. Hozzátette: az oroszokkal, akik a hitelt nyújtják a beruházáshoz, utána meg lehetne állapodni a költségek tekintetében.

Illés Zoltán arról is beszélt, bár a NATO-csatlakozáskor eldőlni látszott, hogy Magyarország amerikai vagy orosz védnökség alatt áll, de ez újból és újból megkérdőjeleződik.

„A két nagyhatalom nem osztotta fel még a világot, Orbán Viktor pedig úgy taktikázik, hogyha Magyarország amerikai védnökség alatt van és az amerikaiak jóban vannak az oroszokkal, akkor ő nyerhet, ha pedig orosz védnökség alatt áll az ország, akkor pedig eleve jó lóra tett”

– jelentette ki. Ugyanakkor megjegyezte: szerinte ez egy jó taktika, de nem atomerőművel kellene megpecsételni, mivel az atomenergia egy elavulófélben lévő technológia.

Illés Zoltán azon az állásponton van, hogy energiapolitika szempontjából Magyarországnak nem lenne szüksége a paksi atomerőműre.

„Egyrészt ha csatlakoznánk az európai villamoshálózathoz, akkor az EU területén megtermelt összes villamosenergia számunkra is egyfajta háttérországot biztosítana, tehát nem kellene önellátásra berendezkedni.”

Paks II. kapcsán kijelentette: a beruházás drága, veszélyes és függőségi viszonyt alakít ki, illetve a korrupció itt is felütheti fejét.

„Ha egymilliárdból síbolnak el 10 százalékot az más, mint 13 milliárdból, és itt euróról beszélünk.”

Bár a volt államtitkár a mai napig a Fidesz tagja, szerinte egy értékorientált, erkölcsösebb politikára lenne szükség. Kijelentette: a Fidesz veszélyben van a 2018-as választásokat illetően, leválthatják a jelenlegi kormányt. Elmondta: ha felkerülne a Fidesz választási listájára, nem utasítaná el, de ennek kicsi a valószínűsége.

 „A Fideszen belül sok ember van, aki hasonlóan gondolkodik, mint én, legfeljebb nem mondja el a véleményét, de szükség van arra, hogy ez a másféle gondolkodás megjelenjen a párton belül is.”

Illés Zoltán szerint a Fidesz jelenleg egy aljas politikát folytat azzal, hogy ellenségképeket gyárt, ez pedig „méltatlan a Fideszhez, nem így kellene politizálni”.