Nem is gondolnánk, amikor beíratjuk a gyermekünket az iskolába, hogy nincs is tanítója

A pénteki iskolakezdés kapcsán egészen elképesztő dolgokra derül fény a magyar közoktatás helyzetével kapcsolatban. Ki gondolná ezt egy erős, büszke európai országról?

„Három olyan budapesti iskoláról is tudok, ahonnan egy nappal a tanévkezdés előtt még négy-hét pedagógus hiányzott. Van olyan általános iskola, ahol az elsős osztálynak nincs még tanítója, nem tudtak kit bemutatni a szülőknek és a gyerekeknek”

- mondta az eduline-nak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, hozzátéve:

"Facebookon, Jófogáson, Vaterán, ismerősökön keresztül, más közösségi oldalakon, mindenféle felületen próbálnak pedagógust találni az iskolák”.

Mellbevágó, de tanárokat keresnek a Jófogáson, alig megalázó módon több mint száz ilyen apróhirdetést is találni. A pedagógushiányra jellemző, hogy a „hivatalos” közszolgálati állásportálon, a Közigálláson is sok még az álláshirdetés, hiába kezdődött már el a tanév. A „tanár” szóra keresve 237, a „tanító” kifejezésre 74, „óvodapedagógusra”48 álláshirdetést dobott ki a rendszer - és ezek csak a budapesti állások. Ha országosan keresünk, 222 óvónői, 779 tanári, 210 tanítói, 144 gyógypedagógusi állást találunk, ráadásul számos hirdetést az oldal keresője szerint szeptember 1-jén tettek közzé, vagyis sok iskola nem teljes tanári karral kezdte meg az új tanévet - olvasható a szakportálon.

Az okokat nem nehéz kitalálni - ahogy arra Dúró Dóra, a Jobbik oktatási szakpolitikusa is rávilágított -, iszonyúan alulfinanszírozott a szektor.

Itt a válasz: ezért tart itt a magyar oktatáspolitika

Egy picit képzeljük el, hogy 2017. szeptember 2-a van! Nyakunkon a klímaváltozás, fel kell találnunk az ingyen energiát, fel kell készítenünk a mezőgazdaságot a szélsőséges időjárásra, a tudósok génszerkesztéssel állítanak elő új élőlényeket és a robotok elveszik a munkánkat. Ebben a helyzetben a Fidesz sem maradhat szótlan!!!

Ugyanerről a PDSZ vezetője így vallott az Eduline-nak:

"Az egy-két éve tanítók közül sokan felállnak. Pályakezdőként bruttó 180-190 ezer forintot keresnek, ráébrednek, hogy ennyiből nem tudnak megélni, lakásvásárlásról pedig álmodni sem lehet, úgyhogy inkább elmennek asszisztensnek, ügyintézőnek egy multihoz nettó 180-190 ezerért. Senki nem lepődik meg, amikor tanév végén négy-öt kolléga felmond”.

Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.