A fideszes marakodásnak eshet áldozatul Békéscsaba?

Ezzel üzent Orbán Viktor a békési kiskirályoknak?

Kósa Lajos kinevezésével új lendületet, és több pénzt is kaphat az MVP, erről egyébként több kormányhatározat is megjelent hétfő este a Magyar Közlönyben.

Nem volt tehát véletlen, hogy már a múlthéten bejelentették, hogy szeptember tizenharmadikán közös sajtótájékoztatót tart Békéscsabán Szarvas Péter, a város független polgármestere, valamint Csepreghy Nándor, a Lázár János vezette Miniszterelnökség miniszter-helyettese.

Így valószínűleg azt sem írhatjuk a véletlen számlájára, hogy egy nappal a nagy bejelentés előtt minden előzmény nélkül lemondták a sajtóeseményt.

Az indoklás szerint Csepreghynek "más irányú elfoglaltsága" támadt, de hogy pontosan micsoda, azt nem tudni. Természetesen érdeklődtünk a Miniszterelnökségnél, de választ nem kaptunk.

Így például nem tudhatjuk, hogy Kósa Lajos bevonása okozott zavart, vagy pedig az, hogy az egyik békési fideszes érdekkör a nagy nyilvánosság előtt kész helyzet elé állította Orbán Viktort. Vagy esetleg mindkettő eset fennáll.

Fellázadnak a kiskirályok? Simonka emberei nyomás alá helyeznék Orbán Viktort!

Ahogy az várható volt, robbanás közeli állapotba került a Békés megyei Fidesz. A helyi NER szembekerült az országos NER-rel, sőt úgy tudni, hogy még magát Orbán Viktort is sikerült felbosszantani. S az nem bölcs ötlet, még a Fideszen belül sem.

Ahogy az igaz az egész Nemzeti Együttműködés Rendszerére, úgy az MVP kapcsán sem árt tudni bizonyos telefonszámokat, és persze az is fontos, hogy az ember hívását fogadják is a pénzcsapoknál a pártközpontban. Jellemző, hogy

bár Békéscsabának 50 milliárdot ígértek, eddig mégiscsak 4 milliárdot utaltak.

Szintén tökéletes látlelet ad a hétfőn beígért támogatások iránya is. Két fejlesztés kapott pénzt. A Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztési projekt támogatására idén 290 millió, jövőre 1 milliárd 130 millió, míg 2019-ben 1 milliárd 535 millió forint jut. A CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark fejlesztésére viszont az idei költségvetésből 215 millió, a jövő éviből 784 milliót forintot határozott meg a kormány. Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy már az átadását is a Fidesz 2014-es önkormányzati kampányához igazították, egyébként azóta is kihasználatlan, viszont a fenntartása milliárdos költséget jelent a városi büdzsé számára.

Tehát, attól még hogy Orbán Viktor pénzt ígér, az nem olyan biztos, hogy meg is érkezik, így viszont mindenféleképpen üzenet értékű, ha a kormány küldötte egyszer csak visszamondja a látogatását.

Alkalmasint a békéscsabaiak fizethetik meg a képviselőjelölti címért egymással marakodó fideszes érdekkörök belharcának az árát.