SZDSZ-es tempó: csak a legolcsóbb rákgyógyszereket támogatja majd az egészségbiztosítás

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pár milliárd forint megtakarítás reményében elveszi az orvosok választási szabadságát a rákgyógyítás terén - írja a 168 Óra. A tervek szerint ugyanis árverseny dönt majd az amúgy bizonyított, befogadott készítmények támogatásáról, függetlenül az olyan szempontoktól, amelyet kizárólag az orvos tud mérlegelni.

A lap értesülései szerint a NEAK a jövőben elképesztő módon biztosítaná, hogy a halálos kórral való küzdelemben tényleg ne maradjon sok esélye az embereknek:

az Alapkezelő árversenyt hirdet az azonos hatásmechanizmusú készítmények között és csak a legolcsóbbat támogatja majd, figyelmen kívül hagyva az orvosi döntéseket.

A 168 Órának nyilatkozó Gyógyulj Velünk Egyesület szerint

"a napvilágra került terveket nem lehet másként értékelni, minthogy az állam a rákbetegeken akar spórolni".

A szervezet szerint, az Alapkezelő állításaival szemben, a szakorvosok nagyon is képesek eldönteni, melyik készítményt írják föl adott betegnek az azonos hatású gyógyszerek közül. Szerintük az orvosszakmai indokoltságot nem a gyógyszer ára határozza meg.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) elnöke, Kéri Ibolya így nyilatkozott a tervezetről:

"Ez a versenyfokozó intézkedés csökkenteni fogja az elérhető gyógyszerek számát, szűkíti a terápiás palettát. A betegek szempontjából egy ilyen döntés elfogadhatatlan, hiszen sérülne az egyénre szabott orvoslás elve, a nyertes hatóanyagon kívül más terápia nem lenne elérhető és nem lenne megvalósítható az optimális kezelési sorrend sem."

A kiválasztás során kizárólag a hatóanyagokat és az árukat hasonlítanák össze, figyelmen kívül hagyva a mellékhatásokat, a tolerálhatóságot, az életminőségre gyakorolt hatást - tette hozzá Kéri, aki szerint ezek mind olyan fontos kérdések, amelyek befolyásolják a beteg terápiahűségét, együttműködési hajlandóságát.

Szerinte a szakmaiatlan hozzáállás miatt az orvosi döntés szabadsága is súlyosan sérülne.

Gyógyszereken élünk, mégis betegesek vagyunk, ami a magyar gazdaságot is tönkreteszi

A magyar GDP akár 12-20 százaléka is rámehet arra, hogy ilyen csapnivaló egészségi állapotban vannak a magyar emberek, ráadásul rettenetesen sok pénzt ölünk gyógyszerekbe, és még az egészségügyi oktatásunk sem a megfelelő szellemiségű - ez derült ki a WHO 67. európai regionális bizottságának budapesti üléséről készült beszámolóból, melyet a Napi.hu készített.