Veszélyben a karácsonyi shoppingolás?

Már a kormányzati lap is elismeri: egyre brutálisabb a munkaerőhiány a kereskedelemben.

A lap pénteki száma szerint a szakszervezetekhez a Tesco-sztrájk óta érkezett már megkeresés az Auchan, a Spar, a Coop, az OBI és a Praktiker üzletláncoktól is, a dolgozók azt kérik, egységesen találjanak megoldást az ágazat képviselői.
    
Közölték, az üzletekben rendkívül súlyos a létszámhiány, ami a több más ágazathoz képest alacsonyabb átlagbérek miatt alakult ki. Ez több helyütt a dolgozók egészségtelen mértékű leterheltségét okozza.
    
A statisztikák szerint a kereskedők az elmúlt évben jellemző 20 százalék körüli átlagbérnöveléssel is mintegy 20-30 ezer forinttal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól. Más területek elszívó erejét jól mutatja, hogy például az összeszerelő vagy csomagolóüzemekben, a szalagmunkák mellett végzett könnyebb munkával ma annyit keresnek a foglalkoztatottak, mint amennyit egy áruházi dolgozó - írja a lap.

Természetesen nemcsak a kereskedelmet sújtja a munkaerőhiány, hanem gyakorlatilag a teljes versenyszférát, de jellemzően a vendéglátást, idegenforgalmat és az építőipart sújtja különösen. Erről bővebben itt olvashat.

Hazánk helyett Ausztria profitál a magyar munkavállalókból

Nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy elégedetten nyilatkozzon a választási kampányban a munkahelyteremtésről és a gazdasági növekedésről Christian Kern, osztrák kancellár. A válság óta Ausztria gazdasága produkálta a legnagyobb növekedést az Osztrák Gazdaságkutató Intézet szerint. Ez jelentős részben köszönhető annak, hogy a 2008-ban regisztrált mintegy 475 ezerhez képest tavaly már 753 ezer külföldi munkavállaló volt jelen az osztrák munkaerőpiacon.

A lap információi szerint az üzletek több mint felét megbénító kétnapos sztrájk közel 2 milliárd forint veszteséget okozott a Tesco Magyarországnak, és az eddig példátlan eset elgondolkodtatta a piac többi szereplőjét is.