Debrecenben épül az ország legmenőbb iskolája

Modern, innovatív, nemzetközi.

Az International School of Debrecen (ISD) már csak a nevéből adódóan is nemzetközi iskola lesz. A tervpályázaton nyertes BORD Építész Stúdió kivételes látványtervekkel állt elő, ennyire 21. századi iskolát még nem láttunk itthon. Nyitás: 2019. szeptember 1.

Miért lesz jó?

Ligetes belső udvar, sportpályákkal, köztük egy föld felett lebegő kosárpályával, az épület illeszkedni fog a zöld környezetbe. A koncepció kör alakú, ami a védelmet, az egységet és a közösséget hivatott jelképezni.

Az alsó szinten lesznek a közösségi terek, az adminisztráció, egy színházterem és az étterem is. A tantermek az emeleten lesznek, az északi oldalon.

Kik és miért csinálják?

Öreg János a felelős az intézmény alapításáért és későbbi fenntartásáért, a HVG-nek elmondta, hogy

„Maga az oktatás, a metodika jelentősen eltér a klasszikus iskolákban megszokott rendszerektől, így szükség van arra, hogy az átláthatóság, a terek összekötöttsége, a funkcionalitás megjelenjen minden téren. A folyosók messze nem csak közlekedőhelyiségek például, hanem az aktív tanulás színterei is. Lesznek kültéri tantermeink is, ahol nem csak a biológia, de akár az irodalomórát is meg lehet tartani”.

A nemzetközi iskolák közül egyedülálló módon az állam vállalta az iskola felépítésének költségeit, a Modern Városok Program keretében 2 milliárd forintot ígértek a projektre. Később Debrecen is beszáll a költségekbe. Az 500 férőhelyesre tervezett iskola először csak két óvodai és két általános iskolai csoporttal indul, öt év alatt töltik fel teljesen az intézményt.

Tanárok, tandíjak, önfenntartás

60 fős pedagógusközösséget terveznek, félig külföldi, félig hazai szakemberekkel feltöltve. Az egyéb személyzet (adminisztrátorok, műszakiak stb.) 20-30-as létszámú stáb lesz.

A projekt egyik legfontosabb eleme, hogy 2025-re önfenntartóvá szeretnék tenni az iskolát. Ez egyféleképpen működhet: önköltséges lesz a tanulás, így a tandíjakból fogják fenntartani az iskolát, valamint ebből szeretnének nemzetközi szintű fizetést biztosítani a tanároknak.

A tandíj nagysága egyelőre kidolgozás alatt van, de nagyjából annyiba kerülhet majd, mint más itthon működő nemzetközi iskolák.

Zajlik az előjelentkezés

Fontos kiemelni, hogy nem csak a módosabb családok járathatják majd ide a gyerekeiket, hanem egy ösztöndíjprogram keretein belül azok a tehetséges diákok is bekerülhetnek, akiknek a szülei nem tudják finanszírozni a tandíjat.

„Tandíjköteles az iskola, ezek az intézmények szerte a világban így működnek, ezt a minőséget nehéz lenne a legtöbb helyen állami forrásból biztosítani. Debrecen ugyanakkor kifejezetten fontosnak tartja, hogy egy jelentős ösztöndíjprogram keretében támogassa az itt élő tehetséges gyerekeket, akiknek a családja nem engedhetné meg magának a tandíjat.”

 - mondta Öreg János.

Az előjelentkezés már elkezdődött és óriási az érdeklődés az intézmény iránt. Egyelőre a helyiek és a helyben dolgozó külföldiek kíváncsiskodnak, de már Nagyvárad és Dél-Ukrajna térségéből is voltak érdeklődők.

Az ovisoknak nem kell felvételizniük, az iskolásoknál viszont már számítani fog a tanulmányi eredmény és a megfelelő szintű angol nyelvtudás.

Az igazgató szerint az is a szándékuk, hogy növeljék a térség befektetési potenciálját azzal, hogy a környékre települő cégek menedzsereinek a gyerekei nemzetközi oktatást kaphassanak angol nyelven, minden korosztályban.

Milyen lesz a tanterv?

„Az iskola nemzetközi pedagógiai program alapján fog működni, több nemzetközi rendszer akkreditációját is tervezzük”

 - ismertette az igazgató a terveket.

Ez a program a felfedezés alapú tanulásra összpontosít, erősíti a gyerekek kreativitását és kritikus gondolkodását. A tudásanyag mellett a készségfejlesztés is előtérbe kerül. Akár óvodától a nemzetközi érettségiig itt lehet maradni.

A magyar jogszabályok miatt viszont szükség lesz arra is, hogy figyelembe vegyék a Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben rögzített előírásokat.

(fotók: International School of Debrecen)