Vajon van-e köze a Fides Fiduciary Ltd.-nek a Fideszhez?

Kormánypárti offshore-trükkök százai.

A lap felemlegeti a 2010-es kampányban a Fidesz által alkalmazott karaktergyilkolást: az MSZP kormány számos prominense (Simor András korábbi MNB-elnök, Bajnai Gordon volt kormányfő vagy Oszkó Péter volt Pénzügyminiszter) az akkor ellenzékben levő Fidesz célkeresztjébe került.

A 2016-ban kirobbant Mossack Fonseca-botrány után Orbán Viktor újra szigorú hatósági fellépést ígért – emlékeztet a Heti Válasz. Emlékeztetünk: akkor derült ki, hogy offshore-érdekeltsége volt Horváth Zsolt fideszes volt képviselőnek, Kerényi János jelenlegi kormánypárti honatya feleségének és fiának, valamint Boldvai László, az MSZP korábbi pénztárnoka feleségének. Hogy az Orbán Viktor által akkor nagy dérrel-dúrral beharangozott hatósági eljárások hogy állnak, arról nagy a hallgatás. Tavaly augusztusban az is kiderült, a közműcégek számlázási rendszerét auditáló, Rogán Antal feltaláló-miniszterrel is összefüggésbe hozott Hunguard mögött is egy olyan ciprusi offshore cég húzódik meg, melynek ügyvédje szintén érintett volt ebben az offshore-botrányban.

A híres feltaláló, Rogán Antal állhat a Hunguard offshore hátterében?

Kedd reggel hozta nyilvánosságra a Népszabadság, és portálunk is foglalkozott vele, hogy a Fidesz által többszázmilliós bevételhez juttatott cég, a közműcégek számlázásának auditálását végző Hunguard Kft. 80 százalékos tulajdonosa egy offshore cégháló a Javelin Ltd.-vel a csúcsán. Ennek a hálónak végső állomása egy vagyonkezeléssel foglalkozó ciprusi ügyvéd, a Mossack Fonseca-botrányban is érintett Christos P.

A Heti Válasz négy olyan módszert ismertet, mellyel az új „nemzeti burzsoázia” el tudja rejteni kitalicskázott pénzeit a nyilvánosság elől.

Strómanvilág

A legegyszerűbb módszer, és most nem arra gondolunk, hogy Orbán Viktor vagyonát valójában Mészáros Lőrinc kezeli. Ez a legrégebbi módszer: papíron egy alacsonyabb státuszú személyt bíznak meg a cég tulajdonlásával.

A lap két olyan esetet is ismertet, amikor fideszes milliárdosok ezt a módszert alkalmazták. Mészáros Lőrinc köre a TV2 műsorgyártójaként jegyzett IKO-csoportban a H-SK Reklám Kft. révén szerzett tulajdonrészt. Ennek tulajdonosa Sipos Tímea domoszlói lakos. Sipos az IKO-val kapcsolatos döntéshozatalt írásban átruházta Mészáros Lőrinc egyik jobbkezére, Antal Kadosára.

A másik eset a Zeron Befektető Zrt.-é, mely három hónap alatt két gigaberuházást is elnyert több tízmilliárd forint értékben. A Zeron Zrt.-t az az Épkar Zrt. alapította, mely a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatban álló Szeivolt családé. A Zeron már nem áll az Épkar tulajdonában, annak többségi részvényese Szegő Miklós, aki sorozatosan a Szeivolt csládnak dolgozik. A Heti Válasz szerint a Zeron központi telefonja még mindig Szeivoltéknál csörög.

Klasszikus offshore-ozás: Fides Fiduciary Limited

Ilyenkor az elrejtőzni kívánó személy megbíz egy offshore helyszínen élő ügyvédet/bizalmi vagyonkezelőt (a kettő sokszor ugyanaz), hogy ezen a területen alapítson céget. Itt aztán tobzódnak a Fidesz-közeliek!

A Kagemi A.G. nevű luxemburgi offshore cég a Pollack Mihály téri mélygarázsmutyi során bukkant fel. A Tállya Hotel Invest Kft. kb. 700 millió forintért vásárolta meg a parkolót, majd több mint 3,5 milliárdért adta el az állami vagyonkezelőnek. A Tállya Invest tulajdonosa korábban a Kagemi A.G. volt, mely szorosan köthető Tiborcz István üzleti partneréhez, Paár Attilához, aki a West Hungária Bau-csoport vezetője.

Nem is lenne igazi az offshore-mutyi, ha nem bukkanna fel benne a letelepedési kötvények üzlete és Habony Árpád. A VolDan Ltd. nevű liechtensteini offshore cég grúz-izraeli tulajdonosairól, Shabtai Michaeliről és Michael Gagelről már korábban kiderült, hogy jóban vannak Habony Árpáddal, cégük oroszoknak árusít letelepedési kötvényeket.

Habony-mutyiból egy nem is elég! A Four Seasons mögötti irodaházat egy bizonyos Rózsa Judit vásárolta meg. Amellett, hogy az illető játékboltos, igazgat néhány offshore-gyanús céget, így az EastCastle Investments Kft.-t is, melynek anyacége a máltai EastCastle Investments LLC. Ennek egyszemélyes tulajdonosa pedig Dina Moshavi, lánykori nevén Dina Gagel, Habony fent említett barátjának, Michael Gagelnek a testvére.

A TV2-bizniszben nemcsak strómant találunk, hanem klasszikus offshore-t is. Az International Air Brokerage Ltd. nevű máltai offshore cég is beszállt a TV2-es IKO-ba. Az International Air Brokerage alapításkori címe megegyezik az előbb szóba került EastCastle címével, az offshore cég pedig felügyelőbizottsági tagot is delegált az IKO-ba – Halkó Gabriellát, Habony régi káderét.

És nézzenek oda, ennek a máltai cégnek az anyacégét Fides Ltd.-nek hívják, ráadásul a Heti Válasz kiszúrta, e cég szerepel a Panama-papírokban!

1 részvény – sok profit

Fő szabályként egy cég a profitot tulajdoni részesedések arányában osztja fel a tulajdonosok között. Ám ettől minden további nélkül el lehet térni a társasági szerződésben rögzítve vagy épp elsőbbségi részvény kibocsátásával. A fideszes oligarchák előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert is: 1 darab elsőbbségi részvénnyel akár a profit 99 százalékát is ki lehet talicskázni.

Andy Vajna, Orbán Viktor filmügyi kormánybiztosa előbbi módszert alkalmazza: AV Investment Kft.-jének nyeresége 90 százalékban az offshore területként nyilvántartott Nevadában bejegyzett Cinergi Pictures Entertainmentet illeti meg. Ja, az AV Investment szintén tag a TV2-ből jót kasszírozó IKO-ban.

A Nemzet Vejeként emlegetett Tiborcz István szintén nagy mestere ennek a műfajnak. A több kastély, luxusingatlan megvásárlásával is hírekbe került BDPST Zrt. tényleges tulajdonosai ismeretlenek, ami viszont biztos, a cégbejegyzési illetéket Tiborcz István utalta át az Államkincstárnak. A BDPST Zrt. alapdokumentumaiban a Heti Válasz szerint csak a törzsrészvény-tulajdonos szerepel, így nem tudni, kihez is folyik el a profit elsőbbségi részvényeseket megillető 95 százaléka.

A szállodaiparban ugyancsak ezt a módszer alkalmazzák. A Pannon Tessera Hospitals székhelye a BDPST Zrt. által birtokolt Mahart-házban van, alapszabálya pedig titkolja a nyereség 90 százalékára jogosult elsőbbségi részvény tulajdonosának személyét. A Longoria Holding Zrt. irataiban egy ügyvéd neve szerepel a nyereség 99 százalékára jogosult elsőbbségirészvény-tulajdonosok képviselőjeként. Mindkét cég nevében a Tiborczhoz és Mészároshoz bekötött, egyébként a szállodaiparban ismert Somlyai Zoltán tárgyalt.

Magántőkealap: titokban vásárolt iparágak, bankok

Mészáros Lőrinc ennek a sportágnak a virtuóza. A magántőkealap befektetési jegyeinek tulajdonosairól ugyanis értesíteni kell a Magyar Nemzeti Bankot, valamint a tőkepiaci tranzakciókat felügyelő KELER-t is. Ám ez az információ csak akkor publikus, ha azt a befektető maga kívánja nyilvánosságra hozni. Ez a „zsákmányszerzési” forma egész iparágak felvásárlására alkalmas.

A Heti Válasz írása szerint Mészáros Lőrinc összes tőzsdei cége ezen az alapon nyugszik. Az Opus Globál Nyrt. („lánykori” nevén: Opimus) a lap szerint mezőgazdasági és iparvállalatokat fog össze, de sokkal ismertebb a médiabirodalma: a Mediaworks megyei lapjai, magazinjai, valamint Orbán Viktor kedvence, a Nemzeti Sport is ide tartozik. Az Appeninn Nyrt. luxusirodaházak felett diszponál, míg a Konzum Nyrt. alá tartozik nyár óta a felvásárolt Balatontourist, a Hunguest Hotels, továbbá az MKB Bankban meghatározó tulajdonrésszel bíró befektetési alapok (Metis, Metis II.) is.