Izrael pokolgépet telepítő palesztinokat iktatott ki Ciszjordániában

Izrael pokolgépet telepítő palesztinokat iktatott ki Ciszjordániában

Október óta eddig mintegy 560 palesztint öltek meg csak ezen a területen, összesen pedig 38 ezer palesztin életét követelték és 1455 izraeli vesztette életét.

Az izraeli hadsereg (IDF) dróntámadással megölt négy, út menti pokolgépet telepítő palesztin fegyverest Ciszjordániában hétfő éjjel - közölte az izraeli katonaság szóvivője.

Az MTI azt írja, a Ciszjordánia északi részén végrehajtott dróntámadás

száz méterre történt attól a helytől, ahol hétfőn egy hasonló robbanószerkezet megölt egy izraeli katonát.

A szóvivő szerint az IDF nyomon követte a palesztin csoportot, és akkor csaptak le rájuk, amikor megkezdték a pokolgép beásását az út mentén. A palesztinok megnevezték a négy férfit, és bejelentették halálukat. Egyelőre egyik terrorszervezet sem jelentkezett elkövetőként.

Ciszjordániában fegyveres csoportok gyakran helyeznek el házi készítésű pokolgépeket az utak alá a razziázó izraeli csapatok ellen. Ezért az IDF általában a rajtaütések előtt hatalmas, páncélozott buldózerekkel "felszántja" az utakat a katonai dzsipek belépése előtt.

Hétfőn azonban ezt a rutint elmulasztották, és egy robbanószerkezet miatt egy katona életét vesztette, és tizenhatan megsebesültek.

A Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után megindított gázai háborúval összefüggésben Ciszjordániában is megnőtt a feszültség, ahol az IDF mintegy 4200, terrortevékenységgel gyanúsított, körözött palesztint tartóztatott le. Közülük több mint 1750-en a Hamász ciszjordániai csoportjaihoz tartoztak.

Egyre nő az áldozatok száma

A Palesztin Nemzeti Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériumának adatai szerint

október óta mintegy 560 palesztint öltek meg a Jordániától 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában.

Az IDF szerint túlnyomó többségük rajtaütések során, fegyverrel ellenállva vesztette életét, vagy támadásokat végrehajtó terroristák voltak.

A háború kilenc hónapja alatt 21 izraelit, köztük biztonságiakat öltek meg ciszjordániai palesztinok terrortámadásokban Izraelben és Ciszjordániában. Mellettük öt izraeli katona terrorszervezetekkel vívott harcokban, vagy általuk telepített pokolgépek miatt esett el.

Ismert, az 2023. október 7-i terrortámadás óta tartó izraeli-palesztin háborúban a gázai egészségügyi minisztérium szerint az izraeli megtorló katonai műveletek

összességében csaknem 38 ezer palesztin életét oltották ki, továbbá a sűrűn beépített tengerparti terület házai rommá váltak. Az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktusban eddig összesen 1455 izraeli veszítette életét.

(Címlapkép: Izraeli katonák a Gázai övezet és Izrael déli részének határán 2024. július 2-án. MTI/EPA/Abir Szultan)