Váltás: óriásit nyerhet a Munkáspárt a csütörtöki nagy-britanniai választásokon

Váltás: óriásit nyerhet a Munkáspárt a csütörtöki nagy-britanniai választásokon

Példátlan arányú, az 1997-ben Tony Blairrel elért rekordjánál is nagyobb, földcsuszamlásszerű győzelmet valószínűsít a Munkáspárt számára a Survation közvélemény-kutató cég. Ezzel leáldozhat a Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Pártnak.

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint gyakorlatilag biztos, hogy a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt az 1997-ben elért eddigi rekordjánál is nagyobb arányú győzelmet arat a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választásokon, írja az MTI.

A Labour Tony Blair vezetésével az 1997-es választások után 418 tagú alsóházi frakcióval és az összes többi pártcsoport együttes létszámához képest 179 fős többséggel alakíthatott kormányt. Ez a Munkáspárt eddigi legnagyobb arányú választási győzelme.

A Survation közvélemény-kutató cég által 34 558 választó bevonásával elvégzett, kedd este ismertetett országos reprezentatív vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy

a Labour a jelenlegi pártpreferenciák alapján 484 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban.

Ennek alapján a Sir Keir Starmer vezette Munkáspártnak 318 fős többsége lenne a Survation számítási modellje által a többi parlamenti párt számára valószínűsített összes képviselői mandátumhoz képest.

A Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt csupán 64 képviselői helyet szerezhet

A Survation kimutatása szerint a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt ugyanakkor mindössze 64 képviselői helyet szerezne, ha a friss felmérésből levezetett számítások helytállónak bizonyulnak.

Ez lenne a konzervatívok messze legrosszabb választási eredménye a párt történetében. A Konzervatív Párt az eddigi leggyengébb eredményét az 1906-os parlamenti választásokon érte el, amikor 156 képviselői mandátumot szerezett.

A Survation a keddi felméréshez fűzött elemzésében kiemelte: számítási módszertana alapján 99 százalékos valószínűségű, vagyis gyakorlatilag biztos, hogy a Munkáspárt a csütörtöki választáson több képviselői helyet szerez az alsóházban, mint amennyit 1997-ben Tony Blair vezetésével elnyert.

A cég szerint ugyanis az alkalmazott vizsgálati modell

a Munkáspártnak 42 százalék körüli, a konzervatívoknak 23 százalékos szavazatarányt valószínűsít, vagyis a Labour jelenleg 19 százalékpontos támogatottsági előnyben jár a Konzervatív Párt előtt.

A Survation felidézi, hogy 1997-ben a Labour 13 százalékpontos támogatottsági előnnyel aratott győzelmet az akkor John Major vezette konzervatívok felett.

A cég hangsúlyozza mindezek alapján, hogy számítási modellje példátlan arányú győzelmet valószínűsít a Munkáspárt számára a csütörtöki parlamenti választáson.

Az utóbbi időszakban más felmérések is a Labour földcsuszamlásszerű győzelmét vetítették előre.

A Savanta közvélemény- és piackutató csoport friss vizsgálata szerint a Munkáspártra jelenleg 38 százalék, a Konzervatív Pártra 21 százalék kíván szavazni.

A cég számítási modellje szerint ez a szavazatmegoszlás azt jelentené, hogy a Labour 459, a Konzervatív Párt alig 75 alsóházi képviselői helyet szerezne.

(Címlapkép: Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője beszél a párt választási programját ismertető rendezvényen Manchesterben 2024. június 13-án. MTI/AP/Jon Super)