Az Orbán-kormánynak fontosabb Oroszország, mint a magyarok?

Az Orbán-kormánynak fontosabb Oroszország, mint a magyarok?

Háromszor árulta el a magyarokat a jelenlegi Fidesz-kormány? Ungváry Krisztián úgy látja, ha az oroszok támadnak magyarokat, az Orbánék szerint belefér.

Ungváry Krisztián történész feltárása nyomán kiderült, hogy a folyamatosan hangoztatott magyar szuverenitás védelme valójában nem is annyira fontos, az csupán a NER egy újabb politikai terméke.

Példaként hozta fel azt a botrányt, amely a szovjet katonák által tömegesen, brutálisan megerőszakolt Polcz Alaineről szóló, Asszony a fronton című önéletrajzi könyv milánói bemutatóján történt. A rendezvényen ugyanis felszólalt egy orosz diplomata, és amellett, hogy a könyv rendkívül káros hatásairól beszélt, megfenyegette a kiadót, hogy az ilyen alkotások kiadásának súlyos következményei lehetnek. Kifogásolta, hogy ez a mű nem tesz kísérletet arra, hogy az európai népek közötti barátságot megteremtse, hogy megmagyarázza a történések okát, s hogy megvédje a jövő generációit a múlt hibáitól és a háborútól.

Számonkérte, hogy Magyarország miért nem hálás azért, hogy felszabadította a szovjet hadsereg, majd az erőszakot elkövető tettesekről megjegyezte, hogy azok egyébként is ukrán katonák voltak. A diplomata előre megírt álláspontot olvasott fel, s kijelentette, hogy az Orosz Föderáció hivatalos álláspontját ismerteti.

Az orosz diplomácia aktív intézkedéséről van szó, szándékos ködösítésről – állítja Ungváry -, amelynek célja a jelenlegi agresszív háborúnak a legitimálása, illetve Ukrajna lejáratása.

„Példátlan, hogy egy ilyen agressziót, amit a magyar kultúra, és minden szenvedő magyar állampolgár ellen elkövetnek, nem követ azonnal diplomáciai tiltakozás. Nem hívják be a budapesti orosz nagykövetet a Külügyminisztériumba, nem olvassák föl neki, hogy ez elfogadhatatlan beavatkozás a magyar belügyekbe.”

- jelentette ki a történész.

Ungváry példaként felhozott egy 2017-es történetet is. Akkor történt, hogy egy Groznijból származó csecsen férfi, Magomed Daszajev felkutatta, megfenyegette és bocsánatkérésre „kérte föl” azt a magyar állampolgárt, aki tiltakozásképp festékkel öntötte le a Szabadság téri szovjet emlékművet. Az ügynek nem lett ugyancsak semmilyen diplomáciai következménye.

A harmadik történet pedig közvetlenül napjainkban játszódik. A Putyin vezette Oroszország 81 európai médiát helyezett tiltólistára, többek között a 444.hu hazai ellenzéki hírportált.

Az unió válaszul tiltakozást fogalmazott meg emiatt, amelyet csak Magyarország nem írt alá.

Azaz az Orbán-kormány „ebben az ügyben is sikerrel árulta el saját állampolgárait”

– állítja Ungváry Krisztián.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalást folytat Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán