Eltörölték a homeopátiás tárgyat a Semmelweis Egyetemen

Nem is volt komoly tárgy, de a csalók erre hivatkoztak a laikusok előtt.

Dr. Novák Hunor két dolgot árult el ezzel kapcsolatban:

  1. Nem az Általános Orvosi Karon (ahol az orvosokat képzik), hanem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán (ahol például a védőnők, dietetikusok képzése zajlik) van egy szabadon választható tantárgy "Bevezetés a homeopátiába" címmel. Ez a szabadon választható tantárgy meglehetősen periférián volt eddig is, csak egyesek szerették felnagyítani a jelentőségét.
  2. Nincs semmilyen licenszvizsga.

A orvos megkereste a Semmelweis Egyetem rektorát, dr. Szél Ágostont, aki kijelentette: homeopátiás licenszvizsga nincs a Semmelweis Egyetemen. A "Bevezetés a homeopátiába" című szabadon választható tárgyat, kurzust pedig az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) állásfoglalását figyelembe véve

nemcsak leállították és törölték, de a jövőben nem is indulhat újra, hiszen az oktatás a bizonyítékokon alapuló tudományos megközelítésre épül.

Az EASAC szerint a homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát.

Hatásaik -már ha olykor mégis vannak- egyszerű placebo-jelenségek, azonban komolyabb betegségek esetén veszélyt jelenthet az, hogy a beteg azt hiszi gyógykészítményt szed, miközben nem.