Lajos azt üzente - miért indul el egy milliárdos az éjszakába festékkel, meg pemzlivel?

Ha majd úgy tíz év múlva egy kiskocsma teraszán/diliházban/emigrációban/börtönben (kívánt/remélt/reálisnak tartott rész aláhúzandó) visszaemlékszünk a 2017-es kampányra, aligha mondhatjuk majd, hogy szép volt - de azt biztosan nem, hogy unalmas. A baloldal tegnapi Mónika-show-ja után ma reggel az Éjjel-Nappal Veszprém rendkívüli adására ébredtünk. Csakhogy ez utóbbi sokkal profibb munka, mint, amilyennek első blikkre látszik. 

Milliárdos nagyvállalkozóként vödört és pemzlit ragadva elindulni az éj leple alatt, hogy hirdetőoszlopokra pingáljuk a miniszterelnök sperma-jellegét - nos,

ennél elborultabb akciót Guy Ritchie, Tarantino és Rodriguez sem tudna megálmodni egy durván átszívott hét után sem.

Orbán egy geci - ezt festette a hirdetőoszlopaira Simicska Lajos

2015 februárjában hangzott el a kijelentés, amikor Simicska médiaérdekeltségeinek vezetője lelépett és átállt Orbán Viktorhoz. Azóta G-napként is emlegetik a magyar politika egyik vízválasztó eseményét. Simicskát állítólag az ötödik felirat elkészítésekor érték utol a rendőrök, akik igazoltatták. A nagyvállalkozó szerint nagyon udvariasak voltak vele. Saját reklámcégének felületeit firkálta össze, amelyekkel lényegében azt csinál, amit akar.

A reggeli kávéját döbbenten kiköpő közvélemény sokkos állapotban hebeg, vagy zavartan röhög, esetleg egy keserű mosollyal legyint - na, ennek is elmentek otthonról, de még a villanyt is leoltották. 

Sokan vannak azonban olyanok is, akik elismerően tolják a lájkot, és osztják meg az órák alatt emblematikussá vált képeket  "TrollLajos" "Lajos az utolsó punk!" , és "Oligarchs not dead!" felkiáltásokkal.

Erre a hangulatra erősített rá maga Simicska is, aki a 24.hu-nak csupán annyit nyilatkozott, már két éve megmondta a véleményét, erre most csak ráerősített. Rövid kommünikéjét pedig Orbán Viktor letűnt polgári korszakának ismert csatakiáltásával zárta : "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

A nagyvállalkozó hajnali akcióját első nekifutásból könnyű az éjszaka folyamán elfogyasztott égetett szeszes italokra, vagy a fékezhetetlen indulatokra fogni. Ám az elég nehezen képzelhető el, hogy valaki betintázva és/vagy begőzölve hirtelen felindulásból elindul graffitizni az éjszakába, de azért magával viszi a médiabirodalmának munkatársait is, hogy megörökítsék ténykedését. (A fotókat a Simcsikához köthető Helyi Válasz közölte először.) Így csak az az ember jár el,

aki nagyon is tudatosan cselekszik.

Akkor viszont adja magát a kérdés: mi volt a cél?

Simicska Lajost évtizedek óta a nyilvánosságtól visszahúzódó, a sajtóval csak a legkeményebb válsághelyzetekben kommunikáló figuraként ismerjük. Aligha éppen most irigyelte el Gulyás Mártontól az ellenzék street art művészének pozícióját, és az sem valószínű, hogy 57 évesen döntött úgy, hogy ő lesz a magyar Banksy. Másról van itt szó. Mégpedig jó eséllyel arról, hogy üzenni akart. 

Amikor múlt héten cége, a Publimont Kft közölte, hogy a jogtipró kormányzati intézkedések miatt a jövőben nem tud helyet adni politikai hirdetéseknek, sokan fellélegeztek, másoknak ökölbe szorult a kezük.

Lajos feladta! - söpört végig a magyar közélet zuhanyhíradójában.

Simicska pedig nagyon sok mindent megengedhet magának, de azt biztosan nem, hogy akár ellenségei, akár barátai, akár gyűlölői, akár drukkerei azt higgyék, bedobja a törülközőt. 

Akaratlanul, vagy szándékosan, de ma a veszprémi éjszakából egyértelműen azt üzente meg: nem adta fel.

S ha ezért megszállottnak, vagy egyenesen kattantnak tartják őt, hát számára annál jobb.

Hiszen az őrültekkel senki sem számol, hiszen őrültek. Mégis mindenki tart tőlük - éppen azért, mert őrültek. És ennél kényelmesebb pozíció aligha létezhet ma Simicska Lajos számára.