Egy újabb nagy lépés: a szlovák pártoknak és szakszervezeteknek is nyilatkoznia kell a bérunióról

Magyarország már teljesítette a kvótát.

Mint mondta, a gazdasági és társadalmi problémák miatt nagyon fontos, hogy ez a társadalmi kezdeményezés sikeres legyen.

Pallér Péter közölte azt is, hogy már kiküldték a szimpatizánsoknak az aláírásgyűjtő-íveket, ám az igazán nagy lépés csak ezután jön: meg fogják szólítani a szlovákiai pártokat, szakszervezeteket, és minden olyan civilszervezetet, aki magáénak érzi ezt a problémát. „Mert úgy gondoljuk, hogy egész Kelet-Közép-Európának ugyanaz a problémája: az alacsony bérek, ami alacsony költségvetést és sok további problémát eredményez” - magyarázta a felvidéki magyar pedagógus.

Gyöngyösi Márton, a polgári bizottság elnöke viszont már arról számolt be, hogy hazánk az online aláírás-gyűjtési rendszer szerint teljesítette a Magyarországra vonatkozó kvótát, papíralapon pedig közel százezernél tart a támogató szignók száma.

"Ezzel a kezdeményezéssel eldől, hogy mindenki magáénak érezheti-e az uniót, vagy sem"

Ön miért döntött úgy, hogy felvállalja a bérunióért küzdő kezdeményezés támogatását?Úgy gondolom, ez a probléma áthatja egész Közép-Kelet-Európát és az itt élők minden generációját érinti. A fiatalok többsége a távozást fontolgatja, a 20-30 évesek nagyja már el is ment, a középkorúak sokszor csak a nyelvtudás hiánya, vagy a családi kapcsolataik miatt nem tudnak velük tartani.

Vona Gábor Révkomáromban fórumot is tartott a bérunióval kapcsolatban. A Jobbik elnöke ezt nemcsak azért tartotta fontosnak, mert Szlovákiában is gyűjteni kell az aláírásokat, hanem mert mindig szívesen érkezik a határon túli magyar közösséghez.