Offshore-ozik Orbán testvére

Nemhogy leáldozott volna, inkább fényesen ragyog az offshore lovagok napja.

Alig két hete írt arról a Heti Válasz, hogy a Fidesz oligarchái milyen módszerekkel teszik átláthatatlanná saját üzleti érdekeltségeiket. A stróman alkalmazása, az elsőbbségi részvény birtoklása, valamint a magántőkealap létrehozása mellett a legkézenfekvőbb az offshore cég bevonása.

Vajon van-e köze a Fides Fiduciary Ltd.-nek a Fideszhez?

A lap felemlegeti a 2010-es kampányban a Fidesz által alkalmazott karaktergyilkolást: az MSZP kormány számos prominense (Simor András korábbi MNB-elnök, Bajnai Gordon volt kormányfő vagy Oszkó Péter volt Pénzügyminiszter) az akkor ellenzékben levő Fidesz célkeresztjébe került. A 2016-ban kirobbant Mossack Fonseca-botrány után Orbán Viktor újra szigorú hatósági fellépést ígért - emlékeztet a Heti Válasz.

Több mint furcsa, hogy míg 2010 előtt a fideszesek azzal támadták a szocialistákat, hogy offshore lovagok, (konkrétan Bajnai Gordonról, Oszkó Péterről és Simor Andrásról van szó) azaz érdekeltségeik vannak átláthatatlan hátterű külföldi, nem egyszer extra adókedvezményeket nyújtó adóparadicsomokban, addig például Andy Vajnáról, Habony Árpádról, Rogán Antalról, Tiborcz Istvánról és egyéb fideszes prominensekről szintén kiderült, kapcsolatban állnak ilyen vállalkozásokkal.

A Direkt 36 most azt derítette ki, Orbán Viktor testvére ugyancsak egy offshore céggel áll kapcsolatban.

Egy titokzatos orosz magánszemély…

A kulcs az összefonódáshoz az Yntergy Zrt. nevű vállalkozás, valamint annak ügyvezetője, Papp András Zoltán. Az Yntergynek két tulajdonosa van. Az egyik a Brit-Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cég, az Adrere Ltd. A másik pedig a Gamma Analcont Kft. Utóbbit két cégjegyzésre jogosult személy is képviselheti önállóan: Nagy Tibor tornyosnémeti lakos vagy a már említett Papp András Zoltán. A Gamma Analcontnak pedig három magánszemély a tulajdonosa: Nagy és Papp mellett ifj. Orbán Győző, Orbán Viktor testvére.

Érdekesség, hogy a Gamma Analcont ellen két esetben is végrehajtást kellett elrendelni: még 2009-ben az APEH, míg idén áprilisban közjegyző elrendelésére. Mindkét végrehajtás nagyjából egy hónap után – vélhetően annak sikeressége miatt – megszűnt.

A Direkt 36 megkérdezte Pappot, ki is áll a titokzatos offshore cég mögött, aki csak annyit válaszolt: „egy orosz magánszemély”, ám részleteket nem árult el. Mint nyilatkozta, nem tudja pontosan a nevét, személyesen nem ismeri, és mivel offshore cégről van szó, nem is szívesen fedné fel a kilétét. Közölte, hogy egyébként is van egy megállapodásuk, amely szerint még idén meg fogja venni az Adrere Limited részesedését a cégben. Orbán Győzővel fennálló kapcsolatáról úgy fogalmazott, régi, személyes ismeretség fűzi a miniszterelnök testvéréhez. Ennek a kapcsolatnak a kialakulásáról nem akart részleteket elárulni, de azt elmondta, hogy a cég hosszú távú fennmaradása érdekében vonta be ifjabb Orbán Győzőt a cégbe. Azt mondta, szerette volna, hogy „legyenek olyan társaim, akikkel a későbbiekben is tudok számolni”.

Nem akartam Közgépet csinálni – mondta Papp a Direkt 36-nak, hozzátéve, tulajdonostársának közeli rokoni kapcsolata a kormányfőhöz nem számított.

Az offshore céggel közös cégüknek, az Yntergynek korábban az egyik legnagyobb megrendelője a kazahsztáni LKZ vonat-összeszerelő üzem volt, de megjelentek az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, valamint voltak nigériai megbízásaik is. Papp szerint jelenleg főleg hazai megrendelőik vannak, a kazah megbízásoknak már 2013 körül vége szakadt, majd megszűnt a nigériai kapcsolat is, a csecsenföldi projekt pedig valójában el sem indult. Papp azt állítja. itthon jelenleg leginkább a General Electricnek dolgoznak, de hozzátette, hogy

az orosz és kazah kapcsolatot szeretnénk valamikor újrakezdeni.

A cég 4-5 éve még 2,5 milliárd forintos árbevételt ért el, ám tavaly ez az összeg 715 millióra zuhant. Ifj. Orbán Győző azonban csak idén januárban lett tulajdonostárs az Yntergy anyacégében, így nem tudni, azóta hogy alakult az üzlet.

Keleti nyitás

Kazahsztán Magyarországnak kiemelt partnere a keleti nyitás politikájában, melyen előszeretettel kaszálnak kormányközeliek. Tavaly januárban például a Bors írta meg, hogy Fazekas Sándor barátja röpke 40 millióért írt tanulmányokat a kazah juhtenyésztésről. Később kiderült, a tanulmány jó része plágium. Az ügyben hűtlen kezelés miatt tett feljelentést „természetesen” bűncselekmény hiányában elutasították.

De vissza az Yntergyhez és ifjabb Orbán Győzőékhez! Papp állítása szerint eddig nem léptek kapcsolatba hazai kormányzati szervekkel, hogy a külgazdasági törekvéseket segítsék, de „próbálkozni fognak majd”. A Direkt 36 kérdésére mind a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mind a Magyar Nemzeti Kereskedőház azt közölte, eddig nem érintkeztek az Yntergyvel. Ugyanakkor nem tudunk eltekinteni attól, hogy épp most van a Parlament előtt egy olyan törvényjavaslat, mely kimondaná: a magyar külképviseletek offshore cégeknek is fizethetnek.

Nagykövetségeken keresztül pénzelik a Fidesz-közeli offshore cégeket?

Lejárt az offshore lovagok ideje - harsogta a 2010-es választások előtt a Fidesz és személyesen Orbán is. Ehhez képest a Fidesz kormányzása idején egye-másra bukkanunk olyan offshore cégekre, melyekről több mint gyanús, hogy Orbán Viktor közvetlen környezetéhez köthetők.

Az Orbán család üzleteiről a Direkt 36 idén májusban is írt. Akkor részletes cikkben taglalták, és portálunk is beszámolt róla, még a mai napig is milyen mértékben húznak hasznot közbeszerzésekből, magántulajdonban álló, de állami megbízásokat elnyerő cégek megrendeléseiből.