2017. 10. 12. 07:57

Varga Mihály kétmilliárdos szívességet tett Andy Vajnának

Milliárdokkal kevesebb adót fizethet mindenki kedvenc filmügyi kormánybiztosa, Andy Vajna, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter engedélyével végrehajtotta minden idők egyik legjelentősebb adóoptimalizációs tranzakcióját, számolt be a Magyar Nemzet. Igen, így is lehet, ha kellően jól fekszik az ember.

Vajna ugyanis szeptember 30-i hatállyal - és a nemzetgazdasági miniszter előzetes engedélyével - egyesítette két kaszinóüzemeltető cégét: az LVC Gold Kft. beolvadt az LVC Diamond Kft.-be.

LVC Diamond ezzel a lépéssel a kaszinócézár mind az öt létesítménye fölött átvette az uralmat: az óbudai Atrium Eurocenter, a Széchenyi téri Sofitel, a zuglói Atlantis, a Corvin sétányon lévő és a belvárosi Tropicana most már mind egy cég alá tartozik.

Mi a csavar?

A Magyar Nemzet adószakértői vélemények alapján úgy véli, az összevonásra azért volt szükség, mert így nagyságrendekkel kevesebb játékadót kell fizetnie az LVC Diamondnak, mint amit eddig kellett a két különálló cégnek:

az összeolvadás után nagyjából 1,7 milliárd forinttal csökken majd a befizetendő összeg, ami így mindössze 400 millió forint körül lesz.

Ez kevesebb mint 2 százaléka a 22,6 milliárd forintos árbevételnek, tehát ez alapján kijelenthető, hogy Andy Vajna kaszinói igen baráti adókulccsal működhetnek.

A fideszes Varga Mihály tehát tett egy kétmilliárdos szívességet a médiamogulnak, és ezzel a lépéssel hasonló összeggel rövidítette meg a magyar költségvetést.

Köszönjük szépen, miniszter úr, Andy Vajnánál bizonyára jobb helyen lesz az a pénz, mint a hazai egészségügyben, netán az oktatásban lett volna...