Káosz a szemét körül: fideszes polgármester kritizálja a rendszert

Nem nevezhető sikertörténetnek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. – mondta el a Sonline.hu-nak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Tab fideszes polgármestere.

Már indulásakor sem volt teljesen zökkenőmentes a kukaholding működése, hiszen elmaradt számlák miatt bosszankodtak akkor is a fogyasztók. Ez pedig visszatérő problémának tűnik.

Most fél éve nincs számlázás, az állam bevételektől esik el, a gazdasági társaságokat pedig az önkormányzatoknak kell finanszírozni.

A lakosok sem örülhetnek majd, ha utólag megkapják a csekket egy jelentősebb összegről.

A rendszert egységesítették, jelenleg nemzeti holding működik, de a jelek szerint nem túl jól. Schmidt szerint a tevékenységet ismét önkormányzati cégeknek kéne végezni, ameddig a rendszer zökkenőmentes nem lesz.

– Nem tudom a Magyar Állam meddig tolerálja ezt. S attól is lehet tartani, hogy mi meg ottmaradunk pénz nélkül. Fél éve előfinanszírozunk már, mert az autókat tankolni kell, hiszen azok kimentek és összeszedték a hulladékot. Nagyjából 20 milliárd forint lóg így a levegőben - nyilatkozta Schmidt a portálnak.