Ezt Orbán Viktor tervezte így: még egy évig nem „oldja meg” a CEU ügyét

A CEU most újra reménykedik, az ügyüket más célra akarja magyar miniszterelnök felhasználni.

Emlékezetes, óriási viharokat kavart az úgynevezett Lex CEU sürgősségi elfogadása, amely kapcsán sokan hihették úgy, hogy a magyar kormányfő korábbi mentorával szemben lép fel ilyen erélyesen, ellehetetlenítve a Budapesten működő „Soros-egyetemet”.

Ez akár még sikerülhetett is volna, azonban egyrészt a CEU - még ha trükközve is - de elviekben teljesítette a kitűzött feltételeket, másrészt most a törvényben meghatározott határidőt 2019. január 1-ig ki is tolják, amennyiben Trócsányi javaslatát elfogadja a parlament.

Az eredeti elképzelések szerint a hazánkban működő külföldi iskolák kapcsán államközi megállapodásra lett volna szükség az itteni működésükről, valamint egy anyaországi kampuszra, székhelyre is kötelezték őket, ahol államilag elismert, tényleges képzést folytatnak.

A CEU ezek közül akkor még egyikkel sem a rendelkezett, most viszont már folynak a tárgyalások New York állammal, és a Bard College-dzsal kötött megállapodás révén az Egyesült Államokban már kampuszuk is van.

Egyébként az is elég vicces, hogy Trócsányi igazságügyi miniszter pénteken is arról beszélt, hogy a McDonald College kapcsán is csak Maryland állammal sikerült megegyezniük - ugyanis az Egyesült Államok kormány, és Donald Trump oktatási intézmények ügyeivel nem foglalkozik.

A CEU ügyeire rálátó forrásunk szerint azonban nem véletlenül hagyott a kormány egy újabb év haladékot nekik – bennfentes információk szerint a CEU-t túszként hagyta meg Orbán Viktor az Angela Merkel újraválasztott német kancellárral való közelgő tárgyalásokra. Úgy tudjuk, a "Soros-egyetem" is ott szerepel abban a pakliban, amellyel készül Orbán Viktor az őt a választási kampány során többször is kritikával illető Merkellel szemben.

Ezért nem tehette meg, pontosabban ezért nem tette meg Orbán, hogy már most "megoldja" így vagy úgy az ügyet. A CEU-ban egyébként úgy tartják, hogy még ezzel a bejelentéssel is csak 50 százalék az esélye annak, hogy megmenekülnek.

Egyébként arra viszont van már esély, hogy New York államban 2019. január 1-ig regisztrálják a CEU-t, mint kampusszal rendelkező intézményt – ugyanis adminisztratív okok miatt ez nem valósul meg elsőre.