Most már adókkal is támadná a politikai reklámot a Fidesz

A Fidesz Szombathelyen készül bevetni egy újabb csodafegyvert: reklámhordozókra vetne ki adót, amely bizonyos esetekben elérheti éves szinten a négyzetméterenkénti 12 ezer forintot is. Az első bevallást az érintetteknek már 2018. január 15-ig teljesíteniük kell.

Úgy néz ki, új frontot nyitott a kormánypárt a plakátháborúban, illetőleg a legerősebb ellenzéki párt elhallgattatása érdekében.

Eddig példátlan módon, Szombathelyen már megszövegeztek egy önkormányzati rendeletet, amelyet jövő csütörtökön tárgyal majd a képviselő-testület. Ennek értelmében az építményadó tárgyi hatálya kiterjedne az épületek mellett a reklámhordozókra is, ezáltal az önkormányzat az építményadó keretein belül adóztathatná a szabadtéri reklámhordozókat.

Amennyiben elfogadják a rendeletet, úgy adókötelessé válnának a településkép-védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozók.

A rendelet nagyon alapos, mindenre kiterjedő, és rendkívül átgondolt - ez pedig az feltételezi, hogy nagyon készültek rá. Az óriásplakátok mellett például megadóztatnák a reklámzászlókat (250 Ft/m2/nap), a hirdetőembereket (1000 Ft/fő/nap), de még a hangos reklámokat is (2000 Ft/gépkocsi/nap).

Ez egy politikai előterjesztés, egyértelműen a nagypolitikai szándék tükröződik ebből vissza - fogalmazott lapunk érdeklődésére Balassa Péter, a szombathelyi Jobbik önkormányzati képviselője.

A legerősebb ellenzéki párt szerint egyértelmű, hogy ezt a rendeletet valakire rászabták. Balassa Péter úgy látja,

a vasi megyeszékhelyen lesz az országos főpróbája egy újabb Jobbik elleni, központból irányított támadásnak.

A képviselő-testület amúgy is alkalmas erre, mert a szombathelyi baloldalt magával rántotta a Czeglédy-ügy, így nagyon könnyen összejöhet a nagykoalíció, amely támogatná, hogy a választás évében adót vessenek ki a reklámhordozókra.

Mint ismert, a Fidesz az Állami Számvevőszéket is felhasználta arra, hogy a Jobbik választási kampányát megakadályozza. Az ügy odáig fajult, hogy a szintén fideszes politikus által vezetett ügyészség nyomozni is kezdett a legerősebb ellenzéki párt ellen.

Szombathelyen kedden és szerdán tárgyalják majd bizottsági szinten a rendeletet, és csütörtökön szavaz a képviselő-testület az adó kivetéséről.