Barlangot találtak a Holdon, ideális lehet egy holdbázisnak

Már a hetvenes években felmerült, hogy a Holdon is lehetnek barlangok, de csak mostanra sikerült találni egy olyat, ami tényleg bizonyítja létezésüket.

A NASA kutatói már évtizedekkel ezelőtt arról beszéltek, hogy a Holdon is lehetnek a földihez hasonló, vulkanikus eredetű barlangok. A Marius-hegység környékén van egy hosszú árok, amiről azt feltételezik, hogy egy beszakadt lávaalagút lehet.

Ezek a helyek azért fontosak, mert védve vannak a meteoroktól és a sugárzástól, így táborhelyéül szolgálhatnak tudományos expedícióknak.

2009-ben japán kutatók űrhajóról készítettek fotókat a Marius-hegységről, ahol találtak egy lyukat. Sokan ezt a barlang bejáratának gondolták, de eddig nem sikerült bizonyítani. 2011-ben amerikai műholdak nagy valószínűséggel igazolták, hogy ez tényleg egy hosszú és üreges helynek az eleje, de túl sokat nem tudtak róla.

Most japán tudósok radarhullámokkal vizsgálták a helyszínt, így már biztosak benne, hogy a felszín alatt 100 méterrel húzódó alagutat találtak, ami 50 kilométer hosszú lehet és jeget is tartalmazhat.