Gyanúsan aktívkodik a plakáthelyek körül a Rogán-minisztérium

Adatokat kértek be az önkormányzatoktól.

Minden létező irányból próbál támadni a Fidesz-kormány: nemrég egy olyan szombathelyi önkormányzati rendeletet ismerhettünk meg, ami komoly adókkal sújtaná az utcai hirdetési felületeket. Végül ugyanezt, a településkép védelméről szóló törvényre hivatkozva Tatabányán megtették: komoly adókat vetnek majd ki jövő év január 1-től a magántulajdonú felületekre, ingyenesek csak az állami- és önkormányzati tulajdonúak maradhatnak. Ez azon túl, hogy a kisvállalkozásokat is sújtja, és társasházak bevételeit is csökkenti (például egy panelház oldalán lévő plakáthely utáni adózással), valójában nyilvánvaló, hogy a Jobbik kampányolási lehetőségeinek csökkentését szolgálja, akár a lakosságán kárán is.

Arra, hogy milyen komoly erők munkálkodnak a háttérben, az Index újabb információval világított rá: egy fővárosi, fideszes önkormányzat névtelenséget kérő jegyzőjétől kaptak meg arra vonatkozó dokumentumokat, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkársága önkormányzati szerződéseket, adatokat kért be a reklámhelyekről.

A lap cikke szerint az október közepén küldött emailből kiderül, hogy a minisztérium októberben kétszer is egyeztetést tartott fővárosi önkormányzatokkal a területükön lévő reklámhordozókról. Ezeken a megbeszéléseken arra jutottak, hogy "figyelemmel a helyi sajátosságokra" az egyes önkormányzatok gyakorlata a reklámhordozók tekintetében "jelentősen eltérő". Mint írják, "a részletes gyakorlat megismerése érdekében" a minisztérium ezért további kérdéseket tett fel a jegyzőnek, méghozzá pár napos határidővel, ami jelzi, hogy a közterületi plakátok helyzetét sürgősen rendezni szeretnék.

Az Index szerint a következő kérdésekről volt szó:

  • Van-e az önkormányzatnak a közterületi reklámozással kapcsolatos hatályos szerződése. Ha igen, akkor azt el kell küldeni a minisztériumba
  • Ha nincs ilyen szerződés, akkor küldjék el a határozat, ami lehetővé teszi a közterületi reklámozást
  • A nem közterületi reklámhordozók tekintetében a reklámhordozó létesítésére vonatkozó önkormányzati engedélyből is el kell egyet küldeni a minisztériumba
  • A rendelkezésre bocsátott listában szereplő plakáthelyekre vonatkozóan történt-e bármilyen intézkedés? - kérdezik Rogánék, akik tájékoztatást kérnek arról, ha "történt már intézkezdés (pl. felhívás, határozathozatal, eltávolítás stb.)"
  • Azt is szeretnék tudni, hogy a reklámhordozókkal kapcsolatban tulajdonosi vagy hatósági jogkörben jár-e el az önkormányzat

Az már eleve kérdéses, hogy az államtitkárság egyáltalán törvényesen kér-e be ilyen adatokat. Az viszont megint csak sokatmondó, hogy a lap által megkérdezett, ellenzéki vezetésű önkormányzatok nem kaptak ilyen levelet, tehát „házon belüli”, bizalmi ügyről van szó.

Mint írják, az esetnek köze van a településképi arculati kézikönyvekhez, melyekben év végi határidőig elviekben pontosan szerepelni fognak a településen engedélyezett reklámeszközök is.

A Jobbik szeptemberben kényszerült arra, hogy kijátssza a Fidesz szándékosan rájuk szabott törvényét, és folytatni tudja az emberekkel való kommunikációt. A Jobbik-ellenes plakáttörvény lényege ugyanis részben az volt, hogy csak drágán lehet helyet bérelni, azt is előre bemutatott szerződéssel. A Jobbik viszont bérlés helyett inkább a teljes plakáthelyeket megvette, így törvényesen hirdethetett tovább. A kormányhivatalok ennek ellenére látszólag teljesen jogsértő módon letakartatták a plakátokat, már amit a fideszes szabadcsapatok még nem festettek le.

Egy mezőkövesdi plakátrongálás például tettenéréssel ért véget, a tettes pedig a nyékládházai fideszes alpolgármester autójába ugrott be, úgy menekült a helyszínről:

A minisztériumnak azonban bizonyára az most a legfontosabb, hogy újabb és újabb szabálymódosításokkal hosszútávon is kedve szerint rendezze el a hirdetési felületeket.