Szakjogász: jogi nonszensz, amire a Jobbik plakátjait leszedő kormányhivatalok hivatkoznak

Saját magával kellene szerződnie a Jobbiknak, de ilyen nincs.

A hivatalok határozataikban azzal magyarázzák a plakátok leszedését, hogy a Jobbik megsértette a településkép védelméről szóló törvény azon előírását, miszerint előbb listaárat kell bejelenteni hozzájuk, és csak ezt követően helyezhető el egy plakát.

Dr. Seres Krisztina, az ellenzéki párt munkáját segítő jogalkotási szakjogász az Alfahírnek azt mondta, a kormányhivatalok álláspontjával szemben a valóság az, hogy a Jobbik,

mint a felület tulajdonosa és egyben a hirdető is,

nem tartozik az ilyen módon történő plakát-közzétételi tevékenységével a jelzett törvény hatálya alá.

Ennek pedig nagyon egyszerű oka van:

A településkép védelméről szóló törvény azt írja elő, hogy ha a médiafelület-értékesítő és a reklám közzétevője a reklámozó számára biztosít közzétételi lehetőséget (amely szükségszerűen valamilyen jogügyleten alapul), akkor a listaárat a felületértékesítő köteles a hatóságnak bejelenteni.

Itt azonban a tulajdonos és a reklámozó személye egy és ugyanaz, ez pedig fogalmilag kizárja azt, hogy szerződéses kapcsolat jöjjön létre, tehát a Jobbik nem tud önmagával szerződni.

A lényeg tehát az, hogy így a közzétételi lehetőséget sem biztosítja a Jobbiknak senki, hiszen saját tulajdonában álló felületre plakátol.

Seres Krisztina szerint így a kormányhivatal hibásan hivatkozik arra, hogy a Jobbik szabálytalanul tett közzé plakátokat, mivel nem jelentett be listaárat, tekintve, hogy jelen esettel nem is tartozik abba a körbe, akiknek ez a kötelezettségük lenne.

Hozzátette, hogy még ha a hatályos törvény álláspontjuk szerint Alaptörvénysértő is, a Jobbik jogkövető pártként betartja azt egészen addig, amíg az Alkotmánybíróság – a párt korábbi beadványának elbírálásával – meg nem semmisíti.

Ugyanakkor -fűzte hozzá- az a magatartás, amellyel a kormányhivatal még a Fidesz által elfogadott törvényt is megsértő módon jár el,

„teljes mértékben elfogadhatatlan egy demokráciában, így a jogszabálysértő és jogértelmezési analfabéták által meghozott határozatok ellen minden jogi eszközzel fel fogunk lépni”.