A kormánynak nem elég sok a kivándorló magyar, hogy komolyabban foglalkozzon velük

De végre elismerték, hogy nem kalandvágyból mennek el a fiatalok.

Cseresnyés Péter válasza, amit Sneider Tamás kérdésére adott kisiskolás éveimet juttatta eszembe, mikor egy-egy rossz jegyet azzal próbáltam kimagyarázni, hogy a többieknek sem sikerült jól. Erre édesanyámtól mindig megkaptam, hogy az őt nem érdekli másnak milyen lett, csak az, hogy az én eredményem legyen jó.

Szóval kedves Cseresnyés Péter arra a kérdésre, hogy "miért vándorolnak ki honfitársaink", nem válasz, hogy

"a magyarországi elvándorlás alacsonynak tekinthető a térségben".

Ahogy az sem elfogadható, hogy azt mondja,

"a magyarok kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel".

Már csak azért sem, mert a legtöbb külföldön munkát vállalónak ez nem lehetőség, hanem kényszer. Ha jövőt, életet akar, boldogulni szeretne sajnos jelen körülmények között mennie kell, mert a kormányzat nem nyújt számukra víziót.

Az lehet, hogy valamivel kevesebben mennek el tőlünk, mint Lengyelországból, de kit érdekel az összehasonlítás, ha megnézzük kik azok akik itt hagyják otthonukat.

Még durvább elvándorlás jöhet?

Miközben évek óta komoly gondot okoz a magyar gazdaságnak az elvándorlás, a külföldi munkavállalás családokat szakít szét, egy most publikált nagyszabású kutatás szerint a folyamat nem ért véget. A fiatalok és a középkorúak jelentős hányada elvágyódik Magyarországról, sokan már szervezik is külföldre költözésüket.

Egy májusi felmérés szerint a 18-40 éves korosztályban minden harmadik ember gondolkodik azon, hogy más országban folytassa életét, legalább addig, míg itthon biztos egzisztenciát tud magának teremteni. A felmérés rámutatott arra is, hogy azok a fiatalok hagynák el legnagyobb számban az országot, akikre leginkább szüksége lenne a magyar gazdaságnak.

A magas piaci értékű, egyetemet végzettek 33 százaléka, a szakmunkások 34, az idegen nyelven magas szinten beszélőknek pedig 55 százaléka.

Az államtitkár, ha a kivándorlók számának súlyát nem is érzékeli, azt már belátta, hogy nem a kormány által eddig oly bőszen hangoztatott kalandvágy hajtja a fiatalokat Nyugatra, hanem a bérekben meglévő különbségek.

Ha ezt látja a kormányzat, akkor az a kérdés, hogy miért nem áll be a mögé a szakemberek és közéleti személyek tömkelege által támogatott béruniós kezdeményezés mögé, ami éppen ezt, a fiatalokat külföldre hajtó tényezőt hivatott megszüntetni?

A KSH elnöke szerint "nem jelent komoly problémát", hogy hatszázezer magyar menekült el a nyomor elől

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Vukovich Gabriella a Központi Statisztikai Hivatal vezetője. Egy ilyen beszélgetés ritkán érdekes, normális esetben inkább csak a szakmát és az adatok szerelmeseit hozza lázba. Ezúttal azonban nem csak az ország demográfiai és foglalkoztatási helyzetéről kaphattunk képet - de belenézhettünk a Nemzeti Cinizmus Rendszerének mélységes, éjsötét kútjába is.