Eltitkolta az igazságot?! Feljelentették a Viagrás-perben első fokon eljáró bírónőt

Egyre különösebb ez a több mint fél évtizede zajló ügy!

Egyre különösebb a most már több mint félévtizede zajló ügy, s egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben pont kerül a végére.

Beszámoltunk róla, hogy a Kúria nemcsak felfüggesztette a korábban kiszabott sokévnyi börtönbüntetések végrehajtását, de hatályon kívül is helyezte az első és másodfokú ítéleteket, valamint új eljárás lefolytatására kötelezte a Gyulai Törvényszéket.

Emlékezetes, 2012-ben komoly visszhangja volt annak, hogy a korábbi békéscsabai fideszes önkormányzati képviselő által vezetett szervezet lebukott gyógyszerhamisítás miatt. Majd 2016 februárjában társtettesként áru hamis megjelölés bűntettében, engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység bűntettében, rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettében, valamint pénzmosás elkövetése miatt - mint egy bűnszervezet tagjait - több éves börtönbüntetésre ítélte a Gyulai Törvényszék R. Viktort és társait.

Valaki nagyot hibázott! A Kúria hatályon kívül helyezte az összes ítéletet a csabai viagrás perben

Emlékezetes, hogy komoly visszhangot vert „csabai viagrás per", és nemcsak azért, mert az ügy önmagában érdekes, illetve sok éves ítéleteket szórt ki a Gyulai Törvényszék, de az elsőrendű vádlott személye kapcsán is. A hét évre elítélt V. Viktor az ellene felhozott cselekmények idején ugyanis a Fidesz békéscsabai önkormányzati képviselője, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke volt.

Tavaly októberben aztán a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla nagyrészt helyben hagyta az első fok döntését, azonban

a Kúria 2017. júliusi határozata az összes büntetés végrehajtásának azonnali felfüggesztését rendelte el, majd szeptemberben hatályon kívül is helyezte az ítéleteket.

A Kúria ugyanis helyt adott a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség felülvizsgálati kérelmének, miszerint az első fokon eljáró bírónőt, Csepregi-Matus Évát nem jelölte ki az Országos Bírói Hivatal (OBH), hogy ebben az ügyben eljárjon - ez pedig egy súlyos eljárási szabálysértés.

S akkor most itt az újabb fordulat. A Központi Nyomozó Főügyészségen feljelentették Csepregi-Matus bírónőt közérdekű adattal való visszaélés bűncselekménye gyanújával.

Az első fokú ítélet után, július 1-jén Csepregi-Matus Évát kinevezték a Gyulai Törvényszék elnökhelyettesévé (fotó: birosag.hu)

A hatodrendű vádlott kijelölt bíróra vonatkozó közérdekű adatigénylését az OBH ugyanis továbbította a Gyulai Törvényszék számára, azonban azt a törvényszék elnöke nem adta ki, sőt csak a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványára közölték a Kúriával, hogy volt-e kijelölt bíró az eljárás során.

A feljelentés szerint Csepregi-Matus Éva annak ellenére, hogy tisztában volt az OBH utasításával, a kért adatokat eltitkolta. Emellett a bíróság honlapján magát a fogyasztók érdekeit érintő ügyekben kijelölt bíróként tünteti fel, pedig ilyen kijelöléssel jelenleg sem rendelkezik. Amelyről nyilván tudomással bír, így közreműködött abban, hogy hamis közérdekű adat jelenjen meg – áll a feljelentésben.

Egyébként azt szeretnék elérni, hogy az ügyészség vizsgálja meg az előzetes letartoztatás körülményeit is,

ugyanis a beosztása lévén feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást.

Még nincs új időpont

Az üggyel kapcsolatban a Gyulai Törvényszék sajtóosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy az eljáró tanácsnak ismételten le kell folytatnia az eljárást, és annak befejezésekor ügydöntő határozatot kell hoznia a megismételt eljárás eredményeként. Az ügy jelenleg tárgyalás előkészítő szakban van, tárgyalási határnap kitűzésére még nem került sor – írták.