"Fordulj meg, mert jó a segged"

A hatvani fideszes belháborúról egyre több részlet kerül nyilvánosságra.

Ahogy arról már korábban is írtunk, Hatvanban óriási fideszes belháború bontakozott ki, miután Szabó Zsolt, a város akkori polgármestere 2014-ben kénytelen volt átadni a polgármesterséget az összeférhetetlenségi törvény miatt. Utódja, az addigi fideszes alpolgármester, Horváth Richárd lett, Szabó Zsolt maradt államtitkár. A városházán maradt viszont Szabó kabinetfőnöke, Tóth Csaba, akit viszont Horváth Richárd kirúgott, amire ő munkaügyi pert indított. 

"Ez az én városom. Ez hozzám kötődik. Amíg lehet alázattal, tisztelettel fogom szolgálni a városomat"

- mondta Szabó Zsolt a helyi Fidesz újjáalakulása alkalmából, amire azért volt szükség, hogy eltávolítsák a pártból a polgármestert és az összes fideszes képviselőt, akik Horváth Richárdot követték. A belháború részleteiről itt olvashat bővebben:

Puccs, kizárás, ellenkizárás, bosszúhadjárat - belerokkanhat Hatvan a fideszes belháborúba

Adott egy Hatvant "saját városaként" kezelő országgyűlési képviselő, majd államtitkár, és vele szemben egykori kegyeltje, a tőle függetlenedő, a korábban szintén a Fidesz színeiben induló polgármester, Horváth Richárd. Konfliktus ténye nyár óta már nemcsak nyílt titok, hanem egy, az egész városra kiható háború, amiben gyakorlatilag minden eszköz megengedett: lejáratás, fejlesztési pénzekkel való zsarolás, és egy, az országos bulvársajtó mélységéit idéző médiaháború.

A most zajló munkaügyi perből az Index közölt részleteket.

Ebből kiderült, hogy a tanúk vallomása szerint legalábbis, amit aztán a bíró érdemi ellenvallomások hiányában bizonyítottnak tekintett – Tóth magához vette az irányítást, beleszólása volt kinevezésekbe, kirúgott embereket, városházi jutalmazásokat intézett. Nem engedelmeskedett Horváth Richárd polgármesternek, holott a munkaköri leírása szerint kabinetfőnökként kellett volna, hogy ő és Szabó Zsolt vezették a kabinetüléseket és számoltattak be mindenkit - írja a lap, ami egybe vág azzal, amiről az Alfahir is beszámolt korábban.

Ennél sokkal durvább, hogy ezt milyen stílusban és módszerekkel tette a tanúvallomások szerint. A munkatársaival arrogánsan beszélt, fenyegetőzött, "kiscsávózta", "kispöcsözte" őket,

amikor pedig egy kolléganője belépett a szobába, más férfi kollégák előtt hangosan közölte vele, hogy forduljon meg, mert jó a segge.

A lap beszámolója szerint volt, aki sírva fakadt, úgy kiabált, káromkodott vele Tóth. Az már csak hab a tortán, hogy közben – a vallomások szerint – az önkormányzat sofőrös autóival furikázott, és utaztatta a családtagjait és ismerőseit is mindenféle engedély és jóváhagyás nélkül.

Ahogy arról korábban írtunk, Horváth Richárdnak egy idő után elege lett Tóthból, elkezdtek szembefordulni egymással, a vitájuk egy idő után odáig fajult, hogy a nagy informális hatalommal rendelkező Tóth gyakorlatilag letiltotta Horváthot a városi tévéből és újságból, de még az önkormányzati üdvözlőkártyákról is, és mindenhol csak Szabó Zsolt államtitkár szerepelt. Horváth végül bizalomvesztésre hivatkozva rúgta ki Tóth Csabát, a Fidesz pedig a polgármestert és a hozzá hű képviselőket. A jó viszony odáig fajult, hogy Horváthot még egy iskolai ünnepségre sem engedték be.

A belháború természetesen a városnak lett káros: a Fidesz elkezdte megvonni a "hűtlen" településtől az uniós forrásokat, nevén nevezve: a közpénzt.

A bíróságon Tóth egyébként tagadott, azt mondta, mindent jogszerűen intézett, a polgármestert tájékoztatta mindenről, kollégáival együttműködött, támogatta őket, a helyi médiában nem tiltotta le a polgármestert. 

A bíróság a tanúvallomások alapján azonban első fokon jogosnak ítélte az elbocsátást.

A városvezetés szerint Szabóék a pályázati pénzforrások elapasztásával büntetik a várost. Szerintük - miközben pályázataik még a minisztériumi források szerint is támogatásra érdemesek - mégsem kaphatta meg Hatvan a jól megérdemelt támogatást.

Ez akkor több mint 15 pályázatot érint, sőt, a fentiek mellett 2016 tavaszán még további négy pályázati kiírás esetében módosították a Heves megyei értékelési szempontrendszert is, azok után, hogy Hatvan benyújtotta a pályázatait. 

"Mintha csak direkt azért változtattak volna, hogy Hatvan ne nyerhessen" 

- vélekedett Horváth Richárd. A polgármester szerint mindegyik esetben jogszabályba ütköző módon jártak el, és jogi útra terelték az ügyeket.

Idén a város 19 pályázatot adott be, összesen 6,4 milliárd forint értékben, bár végleges adatok még nincsenek, ezekből mindössze egy volt sikeres, 22 millió forint értékben.

Eközben Szabó Zsolt helyi forrásaink szerint áttette "székhelyét" Heves városába, szerintük azóta a jelentősebb pályázati pénzek leginkább ott landolnak.

Szabó ügyeiről korábban többször is írtunk, így például a Nógrád megyei Szuhán, uniós forrásból épült vendégházról is, melyet Szabó rokonának cége épített, és bár nagyon szerettünk volna, szállást nem igazán sikerült foglalni:

Az EU kifizette, a rokon megépítette, az államtitkár használja

Szabó Zsoltról korábban akkor írtunk, mikor kiderült: az általa korábban vezetett Hatvan városát a kormányzati források elzárásával fenyegette, amiért összeveszett utódjával, Horváth Richárddal. Adott egy Hatvant "saját városaként" kezelő országgyűlési képviselő, majd államtitkár, és vele szemben egykori kegyeltje, a tőle függetlenedő, a korábban szintén a Fidesz színeiben induló polgármester, Horváth Richárd.

"A fideszes terrort nem tűrni, hanem legyőzni kell"

Így reagált a Jobbik a történtekre. A Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke és Dúró Dóra országgyűlési képviselő által jegyzett közleményben azt írják: súlyos állítások ezek, amelyek nem maradhatnak következmények nélkül. Az ellenzéki pát szerint elfogadhatatlan, hogy akik közszolgának jelentkezve a választók bizalmából végzik a munkájukat, azok a hatalmukkal visszaélve alázzák meg a beosztottjaikat. A kormány előszeretettel hangoztatott érve pedig - miszerint nem kell az ilyen esetekkel foglalkozni, lévén ezek privát viszonyok között történnek - rendkívül álságos és elfogadhatatlan.