Az Iszlám Államot dicsőítő dalt játszottak fél órán át egy svéd rádióban

Kalózadó.

A dalszövegben nyugati országok lakóit buzdították, hogy csatlakozzanak a dzsihadistákhoz.

Jakob Gravestam, a Bauer Media válallatcsoport szóvivője elmondta, hogy az incidenst  bejelentették a rendőrségen és a skandináv állam médiahatóságánál. 

A Bauer Media tulajdonában van a Mix Megapol malmöi rádiócsatorna, amelyen felhangzott a 24Malmo hírportál értesülései szerint az Allah üdvéért című nóta. A csatorna része egy magántulajdonban lévő rádiós hálózatnak, amely 24 svéd városban van jelen, és saját adatai szerint a tízmilliós Svédország lakóinak 91 százalékát éri el.

Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa. Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat (SAPO) vezetője júniusban arra figyelmeztetett, hogy néhány  százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra. Thornberg az Iszlám Állam propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedése miatt. A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmöben és Örebróban él a SAPO szerint.

Ellentámadásba lendült az Iszlám Állam

"Az Iszlám Állam ellentámadást indított csütörtök este, és elfoglalta Abu-Kemál több mint 40 százalékát" - idézte az AFP francia hírügynökség Rámi Abdur-Rahmánt, az OSDH vezetőjét.A nagy-britaniai központú civil csoport beszámolója szerint jelenleg heves harcok folynak a szíriai-iraki határ közelében fekvő város szívében a dzsihadisták, illetve az iraki erők mellett harcoló Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) síita milícia és a szíriai kormányerők oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita milícia harcosai között.