Fojtogatja a gazdaságot a munkaerőhiány

Csaknem 90 ezer üres álláshely van az országban.

Új mélypontra, 260 ezer főre csökkent októberben az álláskeresők száma, ami 17 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adataiból kiderült: az egy évvel korábbihoz képest 6,3%-kal csökkent az álláskeresők száma, ami jól mutatja, hogy a magyar munkaerőpiac egyre feszesebbé válik. Az októberi csökkenéssel a 3 havi átlag 266 ezer főre csökkent az előző év azonos időszakában mért 281 ezerről - írja a Portfolio.hu.

324 orvos, 78 fogorvos, 327 szakdolgozó, 19 gyógyszerész: ezek mind az utóbbi fél év (!) menekülési számai Magyarországról

Az idei első fél évben 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez, írja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) legfrissebb adataira hivatkozva a Világgazdaság. Bérunió és az egészségügy komolyan vétele persze nem kell, csak kampány, kampány és presztízsberuházások sora.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,7% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8%-os értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) módszertana szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2017. július-szeptemberi gördülő negyedévben 188,5 ezer főt tett ki, amely 4,1 %-os munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,8%-ponttal volt kevesebb.

A hónap során a foglalkoztatók összesen 39500 üres álláshelyet jelentettek be (ezek 53,6%-ához igényeltek támogatást), ami emelkedést jelent az előző év azonos időszakában mért 37 ezerhez képest. Az augusztus és október közötti 40600-as átlag azonban csak nagyon minimális emelkedést jelent a 2016 azonos időszakában mért 40400-hoz képest. 

Az üres álláshelyek tartósan magas száma jól mutatja, hogy Magyarországon továbbra is igen súlyos problémát jelent a munkaerőhiány.

Összességében ebben a hónapban 127600 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 87,9 ezer maradt betöltetlen. 

Nem jön a busz? Órák óta vár a sorára a boltban? Elkavarodott a levele? Előjegyzés kell a gumisnál? Jövőre jön csak a szaki kicserélni a lefolyót?

Igen, Önnek a munkerőhiány a problémája. Ma már lassan minden napra jut egy hír a munkaerőhiányról. Hol egy gyár termelését nem tudják fenntartani, hol a BKV keres kétségbeesetten sofőröket és villamosvezetőket, hol a Posta igyekszik - sajátos módszerekkel - megoldást találni a borítékolható karácsonyi őrületre.