2017. 11. 20. 16:35

"Nem engedhetjük, hogy gyermekeink félelemben nőjenek fel" - 73 éve hurcolták el a kárpátaljai magyarok tízezreit

Szatmár, Bereg, és Kárpátalja magyar férfilakosságának szovjet lágerekbe történt 1944 novemberi, tömeges elhurcolásáról emlékeztek meg szombaton Szolyván, az egykori gyűjtőtábor helyén létesített emlékparkban, ahol gyászünnepséggel, koszorúzással, és újabb emléktáblák felavatásával tisztelegtek a tragikus események áldozatai előtt. 

A központi rendezvényen megjelenteket dr. Zubánics László történész és dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke köszöntötte. A Jobbik képviseletében Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő rótta le tiszteletét, aki az emlékünnepségen elmondott beszédében kiemelte: a magyar és német férfiak tömegeit egyetlen „bűnük”: a nemzeti hovatartozásuk miatt hurcolta el a szovjet rezsim,

holott többségük soha, semmilyen hatalom ellen nem fogott fegyvert.

Ez a gyász pedig nemcsak Kárpátalját érte, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarságot és németséget, hiszen számos más területről is hasonló módon deportáltak tízezreket.

„Személyesen is érint ez a tragédia, nagyapámat az ország közepéből, Jászárokszállásról vitték el a szovjetek, mondván, hogy mindössze három napra, hídépítési munkálatra kell munkaerőnek.

Nagymamám soha többé nem hallott felőle, pedig halála napjáig minden percben várta, mikor lép be újra az ajtón szeretett férje.

Csak a rendszerváltás után, a levéltárak felszabadulásakor tudtuk meg, hogy orosz munkatáborban vesztette életét. Erre emlékezünk ezen a napon, a családok gyászára, s az elhurcolt fiúk és férfiak kínszenvedéseire”.

- mondta a politikus. 

„Amikor emlékezünk, összefogunk, s azt mondjuk: Nem, nem, soha! Soha többé nem történhet meg ugyanez! Nem engedhetjük, hogy a gyermekeink és unokáink megfélemlítve nőjenek fel saját szülőhazájukban!”

- fogalmazott Gyüre Csaba. 

Akkor sem szabad félnünk, amikor napjainkban is próbálnak „bizonyos soviniszta szervezetek” megfélemlíteni bennünket – utalt a novemberi ungvári és beregszászi ukrán szélsőjobbos demonstrációkra.

A jogtipró ukrán oktatási törvény kapcsán leszögezte: ki kell állnunk az anyanyelvi oktatás mellett,

„hiszen mi, magyarok, a Kárpát-medencében mindannyian összetartozunk!”

A rendezvényen beszédet mondtak a KMKSZ és az UMDSZ vezetői, valamint Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő, illetve Legény Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő is. .

Az emlékünnepség zárásaként ökumenikus gyászszertartás keretében imádkoztak a résztvevőkkel a római katolikus, a görög katolikus és a református egyház képviselői, továbbá felavatták az emlékpark újabb 22 emléktábláját, végül megkoszorúzták az áldozatok emlékművét.