„Elmegyünk oda, hol a legendák születtek / Elviszünk, hogy lásd őseinket, harcmezőnket…”

Bemutatjuk a Pannónikum együttes debütáló kiadványát.

A rég várt lemezre került négy szerzeményt már jó ismerősként üdvözölhetik azon rajongók, akik hűségesen és sűrűn látogatják a Pannónikum együttes koncertjeit, hiszen ezeket élőben csiszolta készre és járatta be a zenekar. A CD-n hallható számokat a csapat aktuális tagsága játszotta fel, azaz Hegyi Károly - billentyűs hangszerek, Ráduly Levente - ének, Kosztin László - gitár, Szabó Ferenc - basszusgitár, és Nagy „Örökség” László - dobok.

A nyitó Utazás (Ember Péter hangmérnöknek köszönhetően) reneszánsz-kori trombitadallammal indít, és egy elsőre is magával sodró, dallamos, zakatolós nótává kerekedik. Szövegének jó néhány sora miatt amolyan zenekari ars poetica-vá is válhat idővel.

Erős, dinamikus tehát a kezdés, amit a Civitas Fortissima követ, amely – ahogy a címe is jelzi – az 1919 januárjában Balassagyarmaton lezajlott eseményekről mesél. A lendület még tovább fokozódik, és egy leheletnyi progos érzet is felüti a fejét ebben a kezdő tételnél kissé szigorúbb gitárfutamokra épülő dalban, ami egy szinte Halfordos sikollyal zárul.

A képzeletbeli B oldalra zeneileg komorabb megfogalmazású – a megénekelt témákhoz illő – kissé kimértebb tempójú két szerzemény került.

A túlnyomó részt lassan hömpölyögve gördülő, csak a refréneknél be-beinduló, másfél gitárszólót is felmutató 56 lélek méltó megemlékezés a forradalomra és 1956 hőseire. Itt szeretném külön is kiemelni a lemez minden számában hallható míves kidolgozottságú, érzelemgazdag szólómunkát.

Az utolsóként felcsendülő Idegen otthonok egy azonnal fülberagadó, erőteljes kórussal megtámogatott – akár himnikusnak is nevezhető – refrénnel, és szívbe markoló mondanivalóval bíró, középtempós hard rock tétel.

A számok szövegeit Katona Zoltán (1.), Hegyi Károly (2.), és Máthé József (3., 4.) írta, zenéjüket Hegyi Károly, és – a csapattól ősz elején elköszönt, de örökös tagnak számító – Gönci „Apuka” György gitáros is szerezte.

A lemezen helyet kapott négy új szerzemény egyenes (és hibátlan) folytatása a zenekartagok eddigi munkásságának. A komoly, átgondoltan megfogalmazott mondanivalót közvetítő, ízlésesen hangszerelt, megszólalásában arányosra kevert dalok mindenki számára közérthetőek, de egyben kimagasló értéket képviselnek a hazai rockzenei felhozatalban.

Negatívumként csak annyit lehet (esetleg) megemlíteni az anyaggal kapcsolatban: kár, hogy csak demófelvétel, és, hogy csak négy szám.

 

A Pannónikum együttes november 24-én – a GT Project és a Chrome RT társaságában – meglepetésektől sem mentes koncertre készül, melynek helyszíne a Legenda Sörfőzde.