Üzenet Brüsszelből: az elmúlt több év európai feszültsége a bérunió hiányára vezethető vissza

Az Európai Unió ezt vagy megoldja vagy szétesik 

Róna Péter arra figyelmeztetett, hogy az EU ezt a feszültséget vagy feloldja, vagy pedig neki annyi, ez a jelenlegi helyzet egy fenntarthatatlan állapot. Olyan méretű már a szakadás, és nemcsak kelet-nyugat vonalon, hanem Nyugat-Európán belül is. Az elmúlt több év európai feszültsége a bérunió hiányára vezethető vissza – fogalmazott a közgazdász. 

A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint több más szempont is felmerült a szakmai konferencián, így a férfiak és a nők közötti, és a régiók közötti különbségekről is beszéltek. Sokkal komplexebb ez a probléma, mint amikor az egészet elkezdtük – magyarázta a polgári kezdeményezés útnakindítója.

Paulo Goncalves Marcos, a Portugál Független Szakszervezeti Szövetség vezetője az N1TV-nek úgy fogalmazott, a bérkülönbség egy feszítő gond, és ennek megvitatásával kell változtatni ezen a helyzeten. „Portugáliában mi is megkezdtük az aláírások gyűjtését” - tette hozzá.

Természetesen tisztában vagyunk, hogy ez egy hosszú küzdelem – így Przemyslaw Worek, a Solidaritas '80 szakszervezet képviselője -, de meg vagyunk győződve arról, hogy hosszútávon igenis lehetséges felzárkóztatni a kelet-közép-európai béreket a nyugati bérszínvonalhoz.

A Jobbik listájáról az Európai Parlamentbe jutó Morvai Krisztina azt hangsúlyozta, hogy vajon miért nem gondoltak az EU-döntéshozói 2004-ben arra, hogy az igazságtalanságokat, egyenlőtlenségeket hogyan tudják kiküszöbölni. 

Nemzetközi béruniós konferenciát rendeztek az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentbe szervezett brüsszeli konferencia házigazdája, a Jobbik európai parlamenti képviselője, Balczó Zoltán a három panelbeszélgetésből álló rendezvény nyitóbeszédében úgy fogalmazott: „a bérek közti különbségek felszámolása közös európai érdek." Elmondta: az Európai Unióban az egységes piac miatt a fogyasztói árak kiegyenlítődtek, vagyis az „árunió megvalósult", de a nyugati és keleti országok közti bérszínvonal-különbség óriási.

Meszerics Tamás  (LMP) szerint a bérunió gyakorlati leképeződésének több változata is létezik már papíron, míg Balczó Zoltán (Jobbik) mint házigazda azt emelte ki, hogy muszáj minél hamarabb lépni, és szaván kellene fogni az Európai Uniót.